Viimsis tegutsev Rannarahva Muuseum korraldatakse ümber rannarahva elustiili tutvustavaks külastuskeskuseks, mis hakkab pakkuma nii interaktiivset ajalooülevaadet, pereüritusi ja loengusarju kui ka olema rannapiirkonna elanike identiteeti kujundav kogukonnakeskus. Uue kuju ja sisu saanud elustiilikeksus plaanitakse avada 2013. aasta maikuus.

„Meil on kavas uuendada Rannarahva Muuseumi hooneid, ekspositsiooni ja üldist keskkonda nii, et sellest saaks omalaadne atraktiivse elustiilikeskus, mis toimiks üheaegselt nii külastuskeskuse, erilise auraga ürituste korraldamise koha, hariva kompetentsikeskuse kui ka Eesti kui mereriigi identiteeti kujundava kogukonnakeskusena,“ ütles SA Rannarahva Muuseum juhatuse liige Riina Aasma. „Juba täna on Rannarahva Muuseum sotsiaalselt väga aktiivne. Lisaks põnevatele näitustele toimuvad väga eripalgelised üritused alates turgudest-laatadest lõpetades suurte pidude ja teemapäevadega. Teeme koostööd ka näiteks merenduse arengukava koostamisel, kuna peame randlust üheks alustalaks mereriigiks olemisel. Jätkame kahtlemata seda traditsiooni. Samas on selge, et muuseumikompleks ja ekspositsioon vajab värskendust ja kaasajastamist, et olla tasemel moodne tõmbekeskus.“

Hoonetekompleksi renoveerimisel tekib juurde väärtuslikku ekspositsioonipinda, mis avab külastajale rannarahva ajaloo kaugemaid ja lähemaid, paremaid ja kurvemaid peatükke. Valmib nõuetekohane esemete hoidla, sisustatakse töötoad ja loengusaal, luuakse erinevaid ruumilisi võimalusi ürituste läbiviimiseks, külastajatel tekib juurdepääs temaatilisele raamatukogule, valmivad ruumid uurijatele ja asjaarmastajatele kirjanduse ja uurimistöödega tutvumiseks. Muuseumi pööningusaal hakkab meenutama puulaeva sisemust, kus ei puudu ka köisredelid ja rippkoid publiku jaoks. Naljaga pooleks võib öelda, et sellest saab vähemalt Eesti esimene multifunktsionaalne saal, kus laval või ekraanil toimuvat saab jälgida ka pikutades. Välialale tekib atraktiivne paatide park, pakkudes külastajale võimalust lähemat tutvust teha ka erinevate väikelaevade ja kalatraaleritega.

Riina Aasma sõnul lähtutakse ekspositsiooni kujundamisel atraktiivse külastuskeskuse kontseptsioonist, mistõttu on olulisel kohal osaluselamuse ja põneva ekspositsioonikava pakkumine. „Näiteks saavad külastajad tutvuda kalalaeva sisemusega, proovida, kuidas muinasaegsete paatidega vee peal püsida õnnestub või tunda ennast Kirovi kalatööstuse konservitsehhi töötajana- katsetades nii rasket liinitööd, kui ka puhata kalurikolhoosi kuulsas baaris. Ekspositsioonis on oma koht ka heli- ja lõhnaefektidel. Erinevaid tegevusi saab proovida alates traditsioonilisest tõrva ajamisest ja võrgu kudumisest tänapäeva randlaste jaoks vajalike oskusteni –ilmavaatlusest, väikelaevajuhtide kursuste, kutselise kaluri kooli ja paadimudelite õpitoani välja. Ekspositsiooniprojekti autoriks on disainibüroo Laika, Belka ja Strelka, kes on ka varasemalt silma paistnud põnevate lahenduste ja ka kõige peenemate nüansside tabamise poolest.“

Uuendatud muuseumis saab randlaste kultuuri jälgida selle autentses tähenduses: taaselustatud traditsioonilised käsitöövõtted töötubades, ülevaade rannarahva ajaloost ja tänapäevast, merelaulud, legendid, loengusarjad jne. Muuseumi potentsiaali rakendamisele saab kaasa aidata ka väga hea asukoht ning samuti ligi 40 aastat kestnud rannakülade ajaloo kogumise ja kajastamise kogemus.

SA Rannarahva Muuseum taotleb finantseeringut EAS-i piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetmest, mida rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond, projekti kogumaksumus on 31 814 691 krooni, omaosaluse 4 772 204 krooni tagab Viimsi vald.

SA Rannarahva Muuseum on neljast eripalgelisest, Viimsi valla territooriumil asuvast muuseumist koosnev randlaste pärandit koguv ja kajastav sihtasutus, olles rannarahva omakultuuri ja ajaloolise mälu järjepidevuse hoidja, randlastele iseloomulike väärtuste teadvustaja, säilitaja, populariseerija ja arendajana Eestis ainulaadne. Rannarahva Muuseum keskendub randlaste elule erinevatel ajalooetappidel, toimetulekule, tegevusaladele, kultuurile, ülemeresuhetele ja nendega kaasnevale kultuurivahetusele. Traditsioonide taaselustamine ja teadvustamine laiemale publikule aitab kaasa uue randlaste põlvkonna kujunemisele (rannakultuuri- ja pärimust väärtustav mõttemall, uhkus Eesti kui mereriigi üle). Rannarahva Muuseum tegeleb valdkonnaga, mis tavaeestlase jaoks hakkab päästmatult unustusse vajuma, kuid mis ometi on võõrandamatu osa Eesti kultuuripärandist.

Viimsi vald (www.viimsivald.ee) asub Harjumaal Tallinna linna, Maardu linna ja Jõelähtme valla naabruses. Viimsi valla pindala on 73 km², vallas on ca 16250 elanikku. Viimsi vallas on 2 alevikku, 14 küla ning 9 saart (suuremad saared on Prangli ja Naissaar).

Lisainformatsioon:
Riina Aasma, SA Rannarahva Muuseum juhatuse liige
Tel: +372 50 94 272; e-post: riina@rannarahvamuuseum.ee