Remondis olev Eesti Vabariigi väljakuulutamise monument

Tööde käigus vahetatakse välja monumendi seintel olevad purunenud klaasid. Pärnu Linnavalitsuse avalike suhete nõunik-teenistuse juhataja Maria Murakas selgitab, et see tähendab praeguse pleksiklaasi välja vahetamist karastatud klaasi vastu, nagu seda nägi ette monumendi projekt. Kui praegu on iseseisvusmanifesti tekst paberil pleksiklaasi vahel, siis tööde käigus trükitakse tekst klaasile, mis seejärel karastatakse. Tööd vältavad umbes nädala ja lähevad maksma 6000 eurot.

Pärnus Rüütli platsil asuv Eesti Vabariigi väljakuulutamise monument avati 2008. a 23. veebruaril. Avamine toimus samal kuupäeval, kui Maapäeva liige Hugo Kuusner luges praeguse hotell Pärnu kohal asunud Endla teatri- ja seltsimaja välisrõdult linnakodanikele ette „Manifest kõigile Eestimaa rahvastele“. President Toomas Hendrik Ilves sõnas monumenti avades, et 90 aastat tagasi esimest korda ette loetud Eesti iseseisvusmanifest käsitles riiki võrdsete võimalustega demokraatliku ühiskonnana, mille säilitamine peab olema praegugi eestlaste peamine ülesanne.

Graniidist valmistatud monument kujutab ajaloolise Endla hoone rõdu selle algses mõõtkavas. Monumendil olev manifesti tekst on mälestusmärgi tähtsaim sõnum, mis on rõduehitise seinale kirjutatud nii vanas, tänapäevases kui ka pimedate punktkirjas.

Mälestusmärgi püstitamiseks väljakuulutatud ideekonkursi hindamiskomisjoni esimees oli Pärnu linnapea Mart Viisitamm ja liikmed abilinnapea Mart Alliku, linnaarhitekt Ülar Saar, linnakunstnik Janno Poopuu, Pärnu Linnavolikogu liige Jüri Kask, Riigikogu liikmed Trivimi Velliste ja Mark Soosaar, kunstiteadlane Heie Treier, Eesti Kunstnike Liidu president Jaan Elken, Eesti Arhitektide Liidu esindaja Margit Mutso, Eesti Muinsuskaitse Seltsi esimees Priit Herodes ja Tartu Ülikooli prorektor Jaak Kangilaski.

Ideevõistluse võitjaks valiti arhitekt Mikk Mutso, Kunstnike Liidu liige Kaarel Eelma ja Näitlejate Liidu liige Mart Aas, kelle töö nimetuseks oli "Rõdu". Endla hoone juurde kuulunud algse rõdu projekti autorid olid Georg Hellat, A. Jung ja E. von Wolffeldt.

Eesti Vabariigi väljakuulutamise monumendi juures peetakse mitmeid traditsioonilisi ettevõtmisi. Iga aasta 23. veebruari õhtul loetakse uuesti ette manifesti, kodutütred ja noorkotkad annavad oma vandetõotuse, 4. juunil tähistatakse lipu päeva jne.