Pärnus toimuv Rootsi nädal tõi Pärnusse sõpruslinna Södertälje Scandic Hotelli esinduse, kes kohtus eile linnavalitsuse vahendusel Pärnumaa Paljulapseliste Perede liidu liikmetega Rannahotellis, mis kuulub samuti Scandic hotellide ketti.

Juba hotelli uksel tervitas kõiki saabujaid sõbralik siil Sigge, kes on Scandic

hotellide külalislahke maskott ja pakkus igale kõrgest välistrepist üles astujale kompvekki.

Restoranis pakuti maitsvaid suupisteid, kohvi ja mahla. Sealgi sahistas Sigge sõbralikult laudade vahel, mis pakkus eriti päris pisikestele lõbusat elevust ega jätnud täiskasvanuidki ükskõikseks.

Pärnu linnavalitsuse protokolli-, välis- ja avalike suhete teenistuse juhataja Ela Tomson selgitas kohaletulnuile, milline üllatuskingitus neid ootab ja kuidas asi alguse sai.

„Jaanuari algul käisime koos Anu Juurma Saksaga Södertäljes, mis asub Stokholmi külje all, hoopis teist tööalast asja ajamas. Me olime külas linnavalitsuses. Linnavalitsuse

kaudu võttis meiega ühendust Södertälje Scandic hotelli peadirektor hr. Per-Erik Tuomi,” selgitas Tomson eellugu ja rääkis täpsemalt sellest, et seoses Södertälje hotelli omaniku vahetusega kaasnesid ka organisatoorsed ümberkorralduslikud muutused. Uus omanik otsustas voodipesu rentida ja senine pesu, mis osalt oli täiesti uus, jäi lattu seisma. Nad ei teadnud, kellel võiks seda vaja minna.

Selles mures sai Pärnu Linnavalitsus pakkuda vahendaja abi ja viiski Per-Erik Tuomi liidu juhatuse esimehe Pille Kuldsaarega omavahel kokku. Tomson avaldas seisukohta, et sõpruslinnad ei pruugi üksnes linnavalitsuste tasandil suhelda vaid inimesed peaksid rohkem omavahelisi kontakte looma.

„Kas ma räägin inglise või soome keeles,” küsis Tuomi hakatuseks. Ehkki

peeti paremaks inglise keelset pöördumist, unustas külaline sagedasti inglise keele kasutamise ja eelistas parema meelega soome keelt, mis kohati kandus üle päris eesti keelsetest sõnadest kokku seatud lauseteks. Muidugi tekitas see veel omakorda hea tunde, et kauge külaline püüdis kõigiti oma heasoovlikust näidata. Lisaks Scandic hotelli poolsele pruukostile jagas ta kingitustena lastele taskulampe, mis ei vajanudki patareid ega akut. Valguse saamiseks piisas vaid näppude survejõust, et käivitada korduvate vajutustega dünamo tööle.

Veel oli kingituse kotis kujuke kringlit hoidva perenaisega. Kringel on Södertälje sümbol.

Et lastel suurte inimeste kohtumiskõneluste ajal igav ei hakkaks, selleks võimaldati kasutada värvipliiatseid ja „Värvi Ise” kontuurjoontega pilte, et neile oma soovi järgi värvi lisada. Hiljem võis aga värvitud pildid kaasa võtta ja pliiatsikarbid julgelt tasku pista.

Kuna kõik suurpered polnud varustatud isikliku transpordiga, siis lubati ka värskelõhnalised voodipesud aidata abisoovijatel kohale toimetada.

Per-Erik Tuomi ja Sigge