Anne Pusse on nunnukonkursi võitja, foto Ene Michelis

Raamatukogu direktor Ene Michelis ütles, et üldse toodi 16 nunnut ja tähendas õlakehitusega juurde: „Kehv saak üldiselt potipõllumeestel Sindi kandis ilmselt sel aastal?“ Hindamissedeleid oli kastis 26, nendest 7 olid märkinud sinna „türgi uba“.

Selle 30 cm pikkuse türgi oa kasvatas sintlane Anne Pusse oma aias umbes 520 aastat pärast seda kui 1492. aasta oktoobris oli Christoph Kolumbus maabunud Kuuba rannikule, kus ta koos oma mereränduritest kaaslastega nägi selle saare lõputuid aedoa põlde.

Hariliku aedoa (türgi uba) kodumaaks peetakse Lõuna-Ameerikat, kus indiaanlased kasutasid seda taime juba ammustel aegadel toiduks. Kolumbuse meresõitjad tõid aedoa Euroopasse ja nii levis see üle terve Euraasia mandri. Türgi oa kaun kasvavat heades tingimustes ka kuni poole meetrini, aga tubli Sindi aedniku koduaias kasvatatud 30 cm pikkune tulemus väärib samuti kiitmist. Euroopa suurimad türgioa kasvatajad on Rootsi, Inglismaa, Holland, Itaalia ja Prantsusmaa. Toiduks valmistatakse poolvalminud kaunu ja seemneid nii värskelt kui konservitult.

Vaatamiseks ja hindamiseks oli veel suvikõrvitsaid, sibulaid, kurke, porgandeid, paprikaid, tomateid. Silmailu pakkusid huvitavad ja kõrged taimed ning lilled.

„Loodame ka järgmisel aastal nunnukonkurssi korraldada,“ lausus Michelis.

Samal teemal: