Mare Arumäe tutvustab seeni
Paikuse Põhikooli 2b õpilased pelgavad küll teatud iseäralikke lõhnasid seente juures, aga samas tunnevad sente vastu ka erilist huvi raamatute vahendusel
Võiseen, kuldmampel, männiliimik, pilvikud

Viiendat aastat järjest korraldab suur seenesõber Mare Arumäe Seljametsa Muuseumis kuni 21. septembrini kestvat põnevat seenenäitust, mida aitas ette valmistada terve Seljametsa Lasteaed-Algkool.

Seljametsa Lasteaed-Algkool Tahkuranna-Tolkuse raba loodusrajal ja vaatetorni trepil jalga puhkamas, fotod: Jüri Kasemets

Mare Arumäe ise alustas näituse tarvis seente kogumisega pühapäeval ja valis sedakorda Villa Antropovit ümbritseva metsa Valgerannas. Kokku õnnestus tal leida 40 erinevat seeneliiki. Esmaspäeval võtsid Seljametsa Lasteaed-Algkooli lapsed ette teekonna Tolkuse rappa, mis asub Tahkuranna mail. Lastega olid seenel ka õpetajad. Õpetaja Kaire Holm ja majandusjuhataja Lya Ööpik  kirjutasid vastava sisulise projekti KIK-ile vaja mineva raha taotlemiseks. Seente tundmaõppimine otse looduses oli üks osa suuremast looduskesksest projektist, mida KIK otsustas rahastada. Arumäe ise ei saanud kohe järgmisel päeval lastega kaasa minna, sest korjatud seeni tuli hakata näituseks ette valmistama, aga tema asemel oli tubliks abiks rabas Seljametsa muuseumi töömees Jüri Kasemets.  Kohalik mees Riho korjas näituse jaoks koduküla metsast seeni.

Arumäel olid käed tööd täis, sest seente eksimatu määratlemine, nimelipikutega varustamine ja süsteemselt oma kohale asetamine tuli tal ainsa mükoloogias hästi orienteeruva inimesena täiesti üksinda ära teha. See on tööhulk, mida näiteks Pärnu loodusmajas on tehtud isegi kümne inimesega. Polnud siis imestada, et Arumäe töötas veel mitu tundi üle kesköö ja tahtnuks hommikuni jääda. Muuseumi juhataja Laine Järvemäe oli siis see, kes soovitas siiski koju puhkama minna. „Seened muudavad juba mõnede tundidega värvi ja välimust, seega tuleb kiiresti tegutseda eriti nende seentega, mis on haruldasemad või sarnanevad väga tugevalt mõne teisega,“ selgitas Arumäe, miks ei või vahetult peale seente korjamist jääda puhkama.

Haruldasemad seened, mida igal aastal ei õnnestu leida, olid sedakorda näiteks mürgine soomus-harisirmik ja söögiks kõlblik safransirmik. Sel aastal jäi leidmata kamm-maatäht, mida võis möödunud aastal tutvustada kui väga eripärase välimusega seent. Sakiliste väljalõigetega seen meenutab pigem papist käsitööd kui looduses kasvavat seent.

Seente maailm on põnevalt mitmekesine ja välimuselt ära vahetamiseni eksitavalt sarnased liigid võivad omadustelt osutuda tarvitamiskõlblikult täiesti erinevateks seenteks. Näituse kõige mürgisem seen on valge kärbseseen. Ruumis oli tunda ka omal ajal laialt tarvitatud taimekaitsevahendi DDT lõhna, kuid siiski polnud seal tegemist elusorganismidele erakordselt kahjulikku mõju avaldava keelatud ainega. Valge heinik on seen, mille lõhn sarnaneb DDT pulbriga. Mõnede seente osas on seisukohad muutunud. Näiteks tavavahelikku peeti varem söögiseeneks, aga nüüd pigem mürgiseeneks, mida ei soovitata tarvitada. Tindiseen võimaldab hanesulega kaunist käekirja vedada, mida ka omal ajal dokumentide vormistamiseks ja kirjade kirjutamiseks kasutatigi. Siiski on sellega see häda, et mõningase aja möödudes hakkab tint levitama üsna ebameeldivat haisu. Kivipuravikuga on asi lihtne, sest selle varre ja kübara võib otse jalalt lõigates panna pannile särisema.

Kõike seda põnevust käidi terve päeva vaatamas päris lähedalt samast külast, samuti Paikuse valla teistest nurkadest, aga ka Eestimaa kaugemaist paikadest. Enne lõunat olid teel Lätti 40 inimest Maaturisimi arenduskeskustest üle riigi ja tegid väikese haagi, et peatuda ka Pustuski vana karjamõisa meierei hoones, kus parajasti seenenäitust korraldatakse. Loomulikult olid esimeste külastajatena kohal kõrval asuva Seljametsa Lasteaed-Algkooli lapsed, kohale sõideti oma valla bussiga ka Paikuse Põhikoolist ja 2 rühma Mesimummi lasteaiast.

Parajasti kui Arumäe lõpetas ühe täiskasvanute grupiga vestlust, astusid sisse Paikuse kooli 2b klassi õpilased. Üks tütarlaps torkas silma hästi suure osavõtlikkusega. Klassijuhataja Malle Malmre ütles, et Stefani Freitok on päris looduse laps, kes teab ja tunneb paljusid taimi. Paljude seentegi kohta oskas ta juurde lisada asjalikke märkusi.

Kuigi seenenäitus on ametlikult avatud reedeni, soovitab Arumäe kõigil seenesõpradel võimalikult varakult kohale tulla, sest seened riknevad sellisel viisil eksponeerides väga kiiresti.

Paikuse Põhikooli 2b Seljametsa muuseumi ees, õpilaste selja taga klassijuhataja Malle Malmre, seente tundja Mare Arumäe ja muuseumi juhataja Laine Järvemäe

Samal teemal: