Andres Olesk, Valgamaa raiesportlane on üks Šveitsi MM-il osalejaid

MM-ile minevad mehed võistlesid eile Paikusel Valgeraba servas ja Pärnu Vallikäärus korraldatud Eesti raiemeistrivõistlustel, kus 35-osalejast asusid kõik neli koondislast punktide üldarvestuse esimeses kolmandikus. Seejuures tuli Andres Olesk 1609 punktiga teiseks, jäädes kõigest 13 punktiga maha üllatuslikult liidrikohale tõusnud Pärnumaa mehest Erik Ristist. Koondisesse arvatud Taavi Ehrpais saavutas 1602 punktiga kolmanda koha. Seitsmendaks tulnud Jarro Mihkelsoni arvestuses oli 1558 punkti. Kaheteistkümnenda koha võtnud Sulev Tooming kogus 1525 punkti.

Rahvusvahelises kavas korraldatud raievõistlustel oli viis ala: langetamine, saeketi vahetus, kombineeritud järkamine, täpsussaagimine ja okste laasimine.

25-aastane Erik Rist ei kuulunud enne võistlusi veel Eesti meistrina suurfavoriitide hulka. Tema võit valitsevate Eesti meistrite ees oli kõigile ühtviisi üllatuslik. Võistlusalade üksikarvestuses läks noormehel kõige paremini puu langetamisel, milles saavutas esimese koha. „Kolm cm läks mööda ja aeg läks ka pisut üle, aga kokkuvõttes oli tulemus mulle endalegi üllatav,“ ütles Rist pärast autasustamist. „Saeketi vahetuses pääsesin samuti poodiumile, kolmandana. Kombineeritud järkamises neljateistkümnes, täppissaagimises 22. Laasimise eel starti oodates võttis jalad päris värisema. Tegin kaks „viga“, mis kohtunike hoolikal mõõtmisel siiski ei osutunud vigadeks. Läks hästi ja jäin teiseks,“ rääkis Rist, kes tundis Vallikäärus kodumaakonna rahva suurt toetust. Rist õpib praegu kahes koolis: Maaülikoolis magistriõppes metsandust ja Tihemetsas, mis kuulub Pärnu Kutsehariduskeskuse juurde. „Ei ole veel tööle jõudnud, aga küll see kunagi tulevikus ka juhtub,“ naeris Rist.

Pärast mitmeaastast vahet nägi raievõistlustel ka naisvõistlejat. Kirke-Maarja Järvesaar õpib Luua Metsanduskoolis metsamajandamist. Eilne võistluspäev oli tema jaoks esimene taoline suurvõistlus, varem on Järvesaar osalenud kooli kutsevõistlustel. Küsimusele, kas mehetööd tehes on mehed õrnemale sugupoole ka alati varmalt abiks, vastas ta naerul suuga: „Jah!“

Võistluspäeval lehvisid Eesti lipu kõrval mastides ka Soome, Läti ja Leedu lipud. Võistluspäev lõpetati teatevõistlusega. Omavahel võistlesid Luua ja Pärnu, Läti ja Leedu, Eesti ja Soome.

Vallikäärus said vaatajad võistelda ka saeketi vahetamises ja vastata küsimustele. Nii võitsid pealtvaatajadki väärtuslikke auhindu. Loosimisele läks ka väike muruniiduk ja mootorsaag.