Väärtuslik väikelinn Sindi, fotod Sindi Muuseumi arhiivist

Euroopa Muinsuskaitsepäevadel pööratakse suuremat tähelepanu selle maailmajao mitmepalgelisele kultuuripärandile, milles omab väikese killukesena olulist tähendust ka Sindi. Tunamullu Mustlas peetud väärtuslike väikelinnade seminaril ütles tollane Eesti Muinsuskaitse Seltsi esimees Jaan Tamm, et Sindi on olnud oma aja musternäidis kõige paremas tähenduses. Ta osundas lähenemisviisile, kuidas tuleks Sindi eeskujul linnaruumi kavandada ja kujundada selliselt, et inimesed sinna tuleksid ja tahaksid jäädagi üksnes sellesse linna elama.

Sindi Gümnaasiumi aulasse oodatakse nii ajaloohuvilisi kui neid, kelle jaoks on Sindi oluline elupaik. Seminari juhib moderaatorina Eesti Muinsuskaitse Seltsi auesimees Trivimi Velliste. Ettekannetega esinevad rikkalike teadmistega inimesed. Muinsuskaitsja Mark Soosaar räägib väikelinnast kui kultuuritraditsiooni hoidjast. Muinsuskaitseameti Pärnumaa järelevalveinspektor Nele Rent vestleb Pärnumaa väikelinnade ja alevite kaitse teemal. Arhitekt Maie Kais kõneleb Sindi linna miljööväärtusest. Muinsuskaitseameti kunstiajaloolane Mart Siilivask teeb ülevaate Sindi ajaloolise linnaruumi kujunemisest. Sindi linnapea Marko Šorin kirjeldab tänast Sindit.

Lisaks viiele teemakäsitlusele on pärast teist ettekannet Sindi Gümnaasiumi teatritrupi pooltund, kuhu on kaasatud ka Sindi Muusikakool, Rein Vendla poiste pasunakoor ja Sindi lasteaed, kes ühiselt loovad pildikesi Sindi ajaloost. Õpetaja Eneli Arusaar on ettevalmistanud seminari tavasid arvestavalt üsna eripärase ettekande, mis annab teatraalsel esitlusel sama teavitust, mida tänapäeval vahendatakse ekraanile projetseeritud slaidiprogrammiga, kuid on elavate rollitegelaste osavõtul kindlasti emotsionaalselt täiesti omanäoline ergastav rännak minevikku. Dekoratsioonid kujundab Tatjana Grigorjeva Keerup.

Seminari külalised saavad tasuta kaasa Marko Šorini koostatud mahuka voldiku, mis tutvustab Sindit kuni II Maailmasõjani. Päev lõpetatakse ekskursiooniga Sindi linna huviväärsematesse paikadesse.

Osavõtust palutakse teatada hiljemalt 6. septembriks aadressil helle@muinsuskaitse.ee
või telefonil 6412 522.

Samal teemal: