Fotodel: 1) Vene osakonna lapsed, 2) Kaasa mõtlev publik


Natalja Zadunaiskaja-Kiviselg: „Kui ei oleks lapsena julgust kogudes oma hirme alla surunud, poleks saadud kogemused iialgi teadmiseks muutunud.”

12. novembril tegid 30 last Sindi linnast kahepäevase väljasõidu Võrumaale Vana-Antslasse. Tegemist oli projektiga „Julge olla julge”. Julge idee tekkis pärast seda, kui Sindi Linnavalitsuse lastekaitsespetsialist Natalja Zadunaiskaja-Kiviselg kuulis, kui suurt tööd teeb Sindi Gümnaasiumi lastega õpetaja Eneli Arusaar. Tema juhendab foorumteatri näiteringi. „Istusime ühel kevadisel päeval Eneli Arusaarega ja otsustasime “Teeme ära“,” meenutab projekti juht Kiviselg kavatsuse alguslugu. Projekti kaasati ka vene osakonna õpilasi koos nende juhendaja Jelena Oleštšenkoga. Tema valmistas oma lastega väikese etenduse, mis väljendas austust, hoolivust ja sõprust vanurite vastu. Soovides saavutada ühist eesmärki, kogeti, et sõltumata rahvusest võidi teha ühist tööd. Projekti peamiseks sihiks seati Sindi linna piirkonna alaealiste laste õigusrikkumiste ennetamine ja õigusrikkujate resotsialiseerumine.

Foorumetenduse abil arendatakse laste sotsiaalset toimetuleku oskust. Tõstes ennetavat teadlikust viiakse mõjutustöö vastavate teemade ja probleemide juurde. Lastel võimaldatakse rääkida muredest ja hiljem leida probleemile lahendust. Foorumteater on eelkõige interaktiivne dialoogi võimaldav teater, mis käsitleb suhtlustasandi teravamaid nukki. Teatraalne läbimängimine aitab taastada inimestevahelisi kõnelusi, et oskuslikult oma huvide ja õiguste eest seista ja ühiseid lahendusi otsida. Laval tehakse seda läbi mängu, aga näitemäng ongi ühiskonna minimudel, kus saadakse esimesi kogemusi edust või ebaedust. Foorumteater oma interaktiivses tegevuses aitab erinevate kogukondade vahelisi probleeme kaardistada ja lahendada. Näiteid võib tuua kasvõi kooli ja klassi tasandil. Teemadeks on valitud „Negatiivne liider", „Kuidas väljuda kambast", „Mina ja minu unistuste täitumine".

Foorumteater on üks osa Brasiilia teatriuuendaja Augusto Boali 1960.aastatel väljatöötatud rõhutute teatri süsteemist, mille eesmärk oli aidata taastada inimestevahelist dialoogi, et nad oskaksid oma huvide ja õiguste eest seista ja leiaksid ühiseid lahendusi. Teatri sihtgruppi kuuluvad kõik, alates lasteaia lastest kuni täiskasvanuteni - koolinoored, lapsevanemad, pedagoogid. Foorumteater annab noortele võimaluse näideldes väljendada oma probleeme ja näha parimaid võimalikke lahendusi probleemile.

„Niisugune projekt on suurepärane ennetustöö, mis on eriti oluline just praegusel ajal. Tihti tegeleme vaid tagajärgedega. Taoline projekt andis hea õppetunni nõnda öelda konfliktide algusesse kerimiseks, et näidata, mida saanuks juhtumi vältimiseks teisiti teha. Lastele on vaja näidata, mis võib juhtuda valele teele sattumisel, et panna õigeaegselt mõtlema kõigele järgnevale,” võtab lastekaitsespetsialist Natalja Zadunaiskaja-Kiviselg positiivse tulemuse kokku ja tänab kõiki selles kaunis projektis osalejaid, eriti Sindi Gümnaasiumi õpetajaid Eneli Arusaart ja Jelena Oleštšenkot, samuti Pärnu Maavalitsust ja eelmist Sindi Linnavalitsust, kes on olnud peamised toetajad.

Vana-Antsla Kutsekooli õpilase arvamus nähtu kohta

Mul on väga hea meel, et selline üritus toimus. Ma poleks uskunud, et meie koosviibimine nii meeldivaks kujuneb. Foorumteater on väga huvitav ja eriti liigutav oli vaadata, kuidas noored sellega kaasa läksid. Sindi noored on väga sõbralikud, nende püüdlikkus ja positiivsus peaks olema eeskujuks kõigile. Kõik, kes vähegi osa võtsid, jäid väga rahule ja kõik, kes seekord ei julgenud või ei tahtnud osa võtta, peaksid kahetsema. Oleks tore kui meie koostöö jätkuks. Ootame teid uuesti külla ja proovime ka ise külla tulla.
Suur-suur aitäh teile!
Kätlin

Aega jätkus ka muuks

Fotodel: 1) Võrus, 2) Suurele Munamäele tõusmine, 3) Kuperjanovlaste juures

Teatri tegemise kõrval jätkus aega veel Võru linna külastamiseks, vaadati ringi Nõiariigis, aga käidi ka lastega Kuperjanovi jalaväepataljonis, kus teabeohvitser staabiveebel Margus Isotamm tegi neile väga huvitava ekskursiooni. Lastel jätkus küllaga küsimusi, millele saadi ammendavad vastused. Kuuldi pataljoni ajaloost ja väeosa spetsiifikast, samuti sellest, et Kuperjanovi partisanide pataljoni ametlikuks sünnipäevaks on 23. detsember 1918. a., mil leitnant Julius Kuperjanov tookordselt 2. diviisi ülemalt kolonel Limbergilt sai loa erilise salga moodustamiseks. Käidi Munamäel ning jalutati Võru uuel promenaadil. Meeldiv päeva lõpul olid lapsed oma õpetajatele vaga tänulikud.