Kristel Reinsalu:


„ÜHESKOOS ja RÕÕMUGA!“

Kristel Reinsalu Sindi seltsimajas vestlusel


Kristel Reinsalu leiab, et Eesti esimese laulupeoaegseid järjekestvalt tegutsevaid laulukoore võib praegusel Maarjamaal üles lugeda ehk paremal juhul üksnes kahe käe sõrmedel. Peadirigendi ja kontsertmeistri ülesandeid täitev Kristel Reinsalu ise alustab selle nädala kolmapäeva õhtul Sindi laulukooriga kuuendat hooaega. Koos käesoleva aasta kevade tulekuga liitusid koori juhatamisega veel kaks võimekat abilist. Margrit Kits on abidirigent, kes tegeleb koori hääleseadega. Deivi Kõiv õpetab täiendavalt häälepartiisid naishäältele, et harjutuste kulg toimuks intensiivsemas tempos. Reinsalu teeb eraldi tööd meeshäältega. „Praegu on meil 4 bassi ja 3 tenorit, hea kui leiaksime paar tenorit ja bassi juurde,“ arutleb Reinsalu, kelle silmist paistev kaval helk reedab, et tegelikult on algaval hooajal liitumas mitmed andekad lauljad, kellest ta siiski ei taha enne rääkida, kui nad kesknädala õhtul kenasti uute liikmetena Sindi Seltsimaja suure saali lavale astuvad. Ilmselt andis 20. augusti ühtelaulmine mitmele laulusõbrale uue tugeva impulsi, mis sunnib tuleme laulmisele lähemale.

Hetkel, ilma uute liitujateta, on kooris 31 inimest, kes on järjepidevalt harjutustel käinud ja kellega võib alati väga kindlalt arvestada. „Repertuaari valikul pöörame rohkem tähelepanu kergemale estraadi klassikale, samas oleme vajadusel suutelised ka keerukamat süvamuusika varamus leiduvat loomingut laulma,“ selgitab Reinsalu koori võimaluste ja võimekuse tasandist, mis võib tähendada kuni viie- või kuuehäälset laulmist. Mida suurem on lauljate hulk, seda rohkem võimalusi avaneb. Paari aasta pärast toimuvaks laulupeoks on paras aeg juba praegu hakata mõtlema. Aga enne seda on laulukooril muidki häid kavatsusi.

Sindi laulukooril on algavast hooajast musikaalsed sõprussuhted loomisel Tarvastu segakooriga "Üits viis", mida juhendab Karin Taukar. Koor tuli kokku 2008. aasta sügisel. Nimi pandi koorile alles seoses möödunud aastal toimunud Viljandi laulu- ja tantsupeoga ning Sakala mängudega. Karin Taukari sõnul on koorile üsna palju kutseid esinemisteks tulnud. Augustis esines „Üits Viis“ võrdväärselt koos Tarvastu laulukoori, meeskooriga Sakala ja Tartu Akadeemilise Meeskooriga Tarvastu kirikus, kus tähistati helilooja, koorijuhi ja dirigendi Juhan Simmi 125. sünniaastapäeva.

Nüüd plaanib Sindi segakoor jõulude ajal koos Tarvastu segakooriga „Üits viis“ anda kontserdi Tarvastu kirikus ja Tõrva kammersaalis. Tõrva kammersaal on muusikakollektiivide seas väga populaarne, mida armastab külastada ka näiteks Tõnu Kaljuste. „Üits viis“ tuleb jõulude paiku Pärnusse, kus antakse koos Sindi laulukooriga kontsert Eliisabeti kirikus. 18. detsembril annab Sindi laulukoor ühiskontserdi koos segakooriga „Üits viis“, Pärnu Noorte Puhkpilliorkestri ja ansambel Šal-lal-laaga Sindi Seltsimajas.

Samal teemal: