Onu Ööbik on ka selle pildiga väga rahul

Sindi Linnaraamatukogus kiideti täna neid noori lugejaid, kes on aasta jooksul kõige arvukamalt raamatuid laenutanud.

Kolmandat kevadet kohtusid Sindi Linnaraamatukogu direktor Ene Michelis ja lasteosakonna vanemraamatukoguhoidja Rita Raudsepp paarikümne väga noore lugejaga. Kohtumist aitas lustlikumaks muuta harrastusnäitleja Toivo Pulk. Igal aastal valitakse päeva peateemaks mõne tuntud lastekirjaniku looming. Mullu oli aukohal Aino Pervik, kes sai kaheksakümneseks. Tänavu juulis saab kaheksakümneviieseks Ellen Niit ja nii pühendati seekordne lasteraamatupäev temale.

Parajasti kui Raudsepp laste ja nende vanematega juttu vestis, sõitis Onu Ööbik tillukesel tõukerattal seltsimaja väikese saali uksest sisse ja pisut laudade vahel tuuritades jõudis laste naerusahina saatel poodiumi ette. Kuldses kuues sõbraliku ja pisut naljaka olemisega Onu Ööbik luges lastekirjaniku raamatust "Onu Ööbiku ööpäev" mõned katked jutustustest „Kuidas onu Ööbik puu otsa ronib“ ja „Kuidas onu Ööbik õunu sööb“. Üle lehekülje piltidega kaunistatud lastejuttude ja -näidendite põnevik jutustab Pille-Riini, Triinu, Taavi ja Onu Ööbiku lugusid, mis on huvitav lugemine nii lastele kui ka täiskasvanutele, kes võivad uuesti ammu teada tegelastega kohtuda.

Lisaks ette lugemisele oli Onu Ööbik nuputanud ka tosinjagu viktoriini küsimusi ja kulutanud viimase raha šokolaadimedalite ostmiseks, nagu ta särasilmsetele lastele kinnitas. Šokolaadimedalid kinkis ta parimatele vastajatele. Esimesele küsimusele teadis vastust Hedvig Annast, kes ütles, et Ellen Niidu esimene lasteraamat oli „Kuidas leiti nääripuu“ (1954). Hedvig Annast ja Vanessa Viikoja olid kõige aktiivsemad vastajad. Kui midagi kohe ei teadnudki, siis püüti nõnda kaua pakkuda suvalisi vastuseid kuni lõpuks ikka jälle märki tabati. Aga vastuseid teadsid ka paljud teised lapsed, isegi lapsevanemad. Nii said kõik targemaks. Kuuldi, et luuletusele „Rongisõit“ kirjutas viisi laulutaat Gustav Ernesaks. Saadi teada sedagi, et Nõukogude Liidu ajal oli Ellen Niit tšempion purjetamises ja tema lemmiktoiduks olid pannkoogid. Huvitav oli teada sedagi, et Ellen Niidule avati büst 2009. aastal ungari luuleklassiku Sándor Petőfi sünnikohas Kiskőrösis. Büsti autoriks on skulptor Erna Viitol. Pooled küsimused esitas Onu Ööbik enda kohta ja nendele küsimustele vastamine andis hea ülevaate sellest, kes on temast juba raamatut lugenud.

Lõpuks said tublid lugejad Onu Ööbikult raamatu kingituseks ja pidid proovima Onu Ööbikut joonistada. Joonistused läksid uue raamatu koostamiseks. Ka eelmisel paaril aastal on lapsed ise joonistanud raamatu, mis jääb Sindi Linnaraamatukogu arhiivi. Pärast ühispildistamist raamatukogu trepil lõigati ja söödi torti.

Samal teemal: