Täna kell 13.51 algas kalendri järgi suvi ja sel ajal Pärnu Kontserdimaja rõdul toimunud piduliku sündmuse käigus sai Pärnu taas suvepealinna tiitli endale. Suve avamise sündmused käivad käsikäes veefestivali “Watergate” ettevõtmistega.

Eile õhtul jõudis Tallinnast Pärnusse suvetuli, mille võttis Vallikääru veelaval Tallinna väravate juures vastu linnapea Toomas Kivimägi ja süütas sellega Watergate festivali veemängude tule. Tuli jääb põlema festivali lõpuni.

Eile hilisõhtul toodi vaatajateni videoprojektsioon-valgusetendus. Ainulaadne etendus projitseerus Vallikääru muldvallidele ja jutustas Pärnu Vallikääru kujunemise loo. Valgusetenduses nägi varjuteatrit, kaasatud olid Pärnu Jahtklubi jahid ja tekitati erinevaid valgus- ning tuleefekte. Etendust korratakse veel täna õhtulgi.

Täna lõbustasid Pärnu Keskuse ja kontserdimaja vahelisel alal lapsi klounid Piip ja Tuut, toimusid võistlused ja mängud. Lastekooriga esinesid Koit Toome, Getter Jaani ja Venno Loosaar.

Kümmekond minutit enne astronoomilise suve algust korraldati kontserdimaja rõdul, Pärnu Keskuse poolsel küljel, suvepealinna tiitli pidulik üleandmine. Suve puhusid avatuks Pärnu Noorte Puhkpilliorkestri trompetistid. Pärnu on Eestimaa suvepealinn 1996. aastast, tänavu anti see nimetus 19. korda ja tiitli tõi kohale pärispealinn Tallinn. Pidulikul tseremoonial andis kevadpealinna Türi vallavanem Pipi-Liis Siemann valitsussaua esmalt Tallinna linnasekretärile Toomas Sepale, kes seejärel ulatas selle edasi Pärnu linnapeale Toomas Kivimägile.

Oma tervitussõnavõtuga läkitas Kivimägi Tallinnasse Toomas Sepaga sõnumi, et käesoleval suvel on Pärnus päevitamine tasuta. Linnapea meenutas, et veel aasta tagasi haigutas kontserdimaja ja parkimismaja vahel suur auk, kuid tänaseks on saanud seesama täisehitatud ja korrastatud paik eeskujuks paljudele teistele ettevõtjatele. Samas kõrval on valminud Lai tänav ja Pärnu jõe vasakkaldal kahe silla vaheline kergliiklustee. Sõnavõtu lõppedes jälgis linnapea Pärnu Keskuse kohal kõrguvat suurt kella ja luges: „10...3, 2, 1.“ Täpselt minutilise täpsusega lasi ta lendu suure hulga heeliumiga täidetud palle.

Suve avamise järel kiirustati 8 minutit hiljem algavale tasuta kontserdile Vallikääru. Kontserdiga tähistati suve algust, kümne aasta jooksul läbi viidud Pärnu Veeprojektide lõppu ning Eesti Euroopa Liitu ja NATOsse kuulumise 10. aastapäeva. Esinesid Koit Toome, Getter Jaani, Ott Lepland ja Birgit Õigemeel. Korraldajaks olid Euroopa Komisjoni esindus Eestis, SA Keskkonnainvesteeringute Keskus ja Pärnu linn. Samuti on korraldajaks veefestival Watergate. Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Hannes Rumm kinnitas, et Euroopa Liidu abiga on Eesti veemajandus täiesti uuele tasemele jõudnud ja paljudes kohtades ka joogivee kvaliteet: „Meie veemajandusse on investeeritud sadu miljoneid eurosid ja neist märkimisväärne osa Pärnusse ja Pärnumaale.“

Kontserdiga paralleelselt toimusid vallikraavi teisel kaldal muud tegevused. Neli erakonda vedasid köit. Tublisti sikutasid Reformierakond, Sotsiaaldemokraadid ja Keskerakond, aga kõige kõvemaks osutus IRL. Pärast jämedate raheteradega vihmasadu sulpsasid jahedust põlgavad ujujad vallikraavi vette ja ujusid 400 meetri pikkusel distantsil. Veetemperatuuri mõõdeti kõigest 12 kraadi. Kahe päeva sündmustest saab täieliku ülevaate siia klikkides

Samal teemal: