Alustati palves

Pärnus Henno tänaval asuvas palvelas alustati tööga kell 9. Usurahvale omaselt leiti mõni minut aega selleks, et iidset tava järgivalt ettevõetud töödele Jumala õnnistust paluda. Koguduse õpetaja Tammo Joosep ütles, et oluline on silmaspidada pidevat puhtust ja korda võrdväärselt nii inimese vaimses olekus kui ka meid ümbritsevas keskkonnas. Talgujuht Arvi Tael rääkis kavatsusest soojustada rõdupealset osa ja ust, mille kaudu pääses külm ruumidesse. Samuti vajas parandamist üks vihmaveerennidest. Peamine töö toimus siiski sees: koristati kamorkasid, puhastati istepinke ja suurema tööna pesti ka basseini seinad üle. Inimesi näis kohal olevat kordades rohkem, kui eelnevalt endid kirja pandi.

Kiviaja külas

Paikuse valla kiviaja õpperaja ja Pärnu jõe kallasraja korrastamisele tuli kella kümneks samuti eelnevalt registreerunutest märkimisväärselt rohkem inimesi talgutele. Kiviaja küla projektijuht Maive Riismandel võttis ka tänase päeva tööde juhendamise enda peale. Koguti kilekottidesse olmerämpsu, mida õnneks siiski väga silmatorkavalt palju ei olnud. Tee äärtest riisuti lehti ja koguti mahalangenud puuoksi põletamiseks. Lastele anti väga põnev töö ja saadeti käbisid koguma. Paikuse Huvikooli kunstiõpetaja Moonika Vaher jutustas lastele kuidas ennemuistsetel aegadel maa sisse tehtud auk vooderdati käbidega selleks, et savist voolitud tarbeeset põletada. Lühikese ajalootunni järel suunduti metsa alla käbisid otsima.

Sindi Lasteaia dendraarium

Sindi Lasteaias väga suurelt ette võetud talgute päeva vedas Sindi Lastekas. Lasteaia õpetajatest ja laste vanematest moodustatud MTÜ Sindi Lastekas on seadnud endi ülesandeks vabaühenduse vahendusel kodulinna laste, perede ning täiskasvanute silma- ja huviringi avardamise mitmesuguste erinevate sündmuste või ettevõtmiste korraldamise kaudu.

Üks juhatuse liikmeid on lasteaia õppealajuhataja Reine Tänav, kes toimetas uute puude istutamisega. „Alustasime möödunud aastal dendropargi rajamist. Lasteka algatatud projekti rahastas KIK. Täna paneme lasteaia denrdropargi olemasolevatele puudele uued sildid, sest sügisel pandud on aja jooksul meie väikeste sõprade, aga ka külaliste poolt lahti loksutatud. Siltidega puid saab tänasega kokku 33, varem isutatuid on 15 ja nüüd lisandub 18 juurde. Haruldasi puid küll ei ole, aga olemas on sellised igapäevased puud,

mida laps peaks teadma,“ selgitas Tänav. Lehtpuude valikus on vaher, pärn, saar, toomingas, pärn, kastan. Okaspuudest on tavaline kuusk ja hõbekuusk, samuti on olemas mänd ja kadakas. „Võibolla saame kunagi ka lilli paviljonide juurde.“ Tänav ütles, et lastel pole raskusi lehtpuude ära tundmisega pärast looduse roheliseks minemist. Paremini teatud on vaher, pärn, kask, kastan, pihlakas. Tuntakse ka mändi ja kuuske, isegi kadakat, sest viimast pidavat mitmetel ka kodus olema.

„Puude istutamise kava koostamisel oli abiks linnaaednik Sirli Pedassaar Annast, kes tegi valiku ilupõõsaste osas. Midagi teadsime ka ise sellest, mida me tahame. Tema aitas siis paigutuse ja plaanil märkimisega,“ rääkis Tänav. Siltide kujundamisega tegeles Kairi Rinaldo, aga Tänav rõhutas ka tema kõige suuremat panust dendropargi loomisesse.

Jutuajamist täiendas ka lähemale tulnud Lasteka juhatuse esimees Margit Toodu, kes kärutas liivakoormaid. 70 tonni liiva muretseti lasteaia eelarvest, aga 50 tonni liiva kohale toimetamist sponsoreeris Naerukillu rühma lapsevanem Urmas Kivistik.

„M&U OÜ Kriipsujuku mängutuba tõi lasteaia hoovile batuudi, sest selle üks omanikke Marek Jürgenson on ka Lasteka vabaühenduse liige,“ selgitas Toodu.

Istutamise töödega olid oskustöölistena ametis Heiki Tänav ja hoolekogu esimees Mehis Mets, kes kuulub samal ajal ka Lasteka juhatusse.

Ühtekokku loendati lasteaia talgutele registreerunuid 70 täiskasvanut ja 54 last. Vabaühenduse poolt olid talgulistele tasuks abi eest kommid, kringel ja jook.

*

Samal teemal: