Rebekka Muntola saeb lumekuubikuid

Jääfestivali peakorraldaja Piret Hallik-Sassi sõnul algas talvepargi kavandamine juba suvel, mil Pärnu arhitektid Tanel Tuhal, Reet Olev, Lelet Luhse, Helle Urgard ja Toomas Unt aitasid pargi olemuse paberite peal paika panna. Festivaliala asub Pärnu sadamakail kesklinna silla kõrval. Transcom annab festivalikülastajate kasutusse ka osa Pärnu sadamat teenindavast hoonest.

Jaanuari algusest jahvatavad Pärnu kesklinna silla lähedal lumeveskid mägedena lund teha. Lumemasinad on Soome firmalt Lumident ja sobivad hästi Pärnu niiskesse ning külmavaesesse ilma. Lume tootmisel on abiks olnud Jõulumäe ja Lumidendi kogenud lumetajad.

Rahvusvaheline jää-arhitektuuri workshop teostub Norden kultuurifondi ning Cramo abiga. Suureks toeks on Olereks, Icespeak, Magaziin, Jõulumäe Tervise- ja puhkekeskus. Jää-arhitektuuri workshop algas täna Milton hostelis arhitekt Reet Olevi ideeloenguga sellest, mida lumest ja teistest materjalidest kavandades saab ellu viia. Seejärel said osalised ülevaate kavandatud talvepargist ja hoonetest ning asusid hoonete välimuse kujundamiseks omi ideid lisama. Juba pealelõunal viibiti ehitusplatsil, kus jõuti esimese päevaga hulga tööd ära teha. Esimeste väliskülalistena olid kohal põhjanaabrid Rebekka Muntola ja Helena Roininea Turu linnast. Rait Pärg näeb vajadust lumetootmise jätkamiseks, aga nulli lähedale tõusvad kraadid on praeguseks sundinud lume tegemise peatama.

Jääst ja lumest hooned

4.-10. veebruarini toimuval Pärnu rahvusvahelisel jää-arhitektuuri workshop’il ehitatakse valmis Jääfestivali atraktsioonid Pärnu vanal sadamaalal. Festivali ajaks valmivad jäärestoran, jääkino, seikluspark, tuubimägi, talve-spaa ja piknikuala. Jää-arhitektuuri workshop’ist võtavad osa arhitektuuri, disaini ja skulptuuritudengid Eestist, Lätist, Soomest, Rootsist ja Norrast, Pärnu Kutsehariduskeskuse meistrid ja õpilased ning Pärnu gümnaasiuminoored. Alates teisipäevast on töö kallal iga päev üle saja inimese, selgitab Piret Hallik-Sass.

Jäärestoran ja piknikuala

Talvepargi südames on jäärestoran, mis valmib skulptor Rait Pärgi juhendamisel ja mille toiduvalik on barbeque-meistrina tuntud Andres Jakovlevi koostatud. Kes aga soovib ise kokkamisega kätt proovida, saab restoranist piknikukraami ning Puutare toodetud talvises grillkojas või lõkkel süüa teha.

Talvespaa

Jääfestivali talvespaas saab nautida saunamõnusid koos tähistaeva või lumesajuga. Talvespaa valmib kunstnik Üllar Kallau juhendamisel ning siin ootavad külastajaid Saunapoe infrapuna- ja soome saun, Puutare kümblustünn, Baltic Loghouses tünnikujuline saun, Cramo soojaksaun ning Jääfestivaliks ehitatud kümblustünnid.

Seikluspark ja tuubimägi

Seiklusi ja lustimist pakuvad Jääfestivalil seikluspark ja tuubimägi, mis valmivad Raivo Perandi juhendamisel. Pärnu kuurordi juubelile mõeldes leiab seikluspargist seoseid vanade Pärnu rannas asunud atraktsioonidega. Tuubidega varustab mäe MHL Sport, kelle tuubid on kasutusel ka Viljandi lumepargis.

Jääkino

Janek Klaamasi ja Pärnu Kutsehariduskeskuse käe all kujundatakse suurest lumemäest välja jääkino. Lumisel ekraanil saab vaadata filme Arktika elust ja loodusest ning lastele toovad rõõmu Lotte seiklused. Arktika filmid toob festivalile Kanada saatkond, Lotte on aga koos oma loojatega Jääfestivali lahutamatu kaaslane juba esimesest festivalist peale.

Jääskulptuurid

Lumest objektide valmides alustavad Jääfestivali talvepargis tööd jääskulptorid. 15.-17. veebruarini töötavad skulptorid Lätist, Mongooliast, Norrast, Soomest, Rootsist. Valmivad skulptuurid seonduvad mere ja jõega. Valgustusega skulptuurid avatakse 17. veebruaril.

Perepidu

Pärnu Jääfestival on pidu kogu perele. Põnevat jagub nii lumest talvepargis kui kogu linnas. Festivali tipphetked on kaks laupäeva. 16. veebruaril on hokipäev ja suur avaetendus jääl koos ilutulestikuga. Etenduse lavastaja ja kostüümide autor on Heili Palm-Vaikma, tuld teeb Ruf. 23. veebruaril aga tähistab festival Eesti sünnipäeva kodutoidufestivali, Eesti hobuste päeva ja suure vabaõhukontserdiga Eesti Pidu, kus lavale astuvad Tõnis Mägi, Maarja-Liis Ilus, koorid ja rahvatantsuansambel Kajakas.

Jääfestival kestab 16.-24. veebruarini. Vaata: www.icefest.eu

Samal teemal: