Käesoleva aasta 21. jaanuaril võttis Riigikogu 81 poolthäälega vastu otsuse lisada vanavanemate tähtpäev riiklike tähtpäevade nimistusse. Selle seaduse kohaselt on vanavanemate päev septembrikuu teisel pühapäeval. Seaduse muudatuse algatas Erakond Eestimaa Rohelised fraktsioon.

Seoses seadusemuudatuse eelnõu esitamisega ütles Marek Strandberg möödunud aasta 24. septembril Erakond Eestimaa Rohelised poolt avaldatud pressiteates, et vanavanemate päeva eesmärgiks on tänada ning avaldada austust vanavanematele laste ja lastelaste kasvatamise, jagatud hoole ning armastuse eest. Strandbergi sõnul aitab päev saada lastel teadlikumaks sellest, millist tugevust, teadmisi ja elutarkust vanavanemad pakkuda suudavad ning tihendaks eri põlvkondade vahelist suhtlemist.

Tegelikult tähistati mõnel pool Eestis vanavanemate päeva ilma riikliku tähtpäeva statuudita juba varemgi. Päeva läbiviimist on hariduse ja kasvatuse asutustele soovitanud haridus- ja teadusministeerium.

Nagu emadepäev, nii on ka vanavanemate päeva tähistamine saanud alguse Lääne-Virginiast Ameerika Ühendriikides. Muide, ka isadepäev on eelmise sajandi algul saanud alguse Ameerika Ühendriikidest. Oak Hill’is elav koduperenaine Marian McQuade seadis möödunud sajandi 70-datel eesmärgiks avaldada toetust eelkõige üksikutele vanuritele hooldekodudes. 1979. aastal seadustas president Jimmy Carter oma allkirjaga vanavanemate päeva rahvuspühana. Ameeriklastel  langeb tähtpäev eestlastega samale ajale. Vanavanemate päeva tähistatakse nüüd juba mujalgi maailmas kas riikliku tähtpäevana või rahvuspühana nagu Kanadas, Prantsusmaal, Itaalias, Poolas, Inglismaal. Kõik riigid tähistavad seda päeva erinevatel kalendrikuudel.  Kui Eestis on tegemist ilmaliku tähtpäevaga, siis Poolas on vanavanemate päev seotud katoliku kiriku usupühaga.

Nüüd on Eestil üldse kokku 12 riiklikku tähtpäeva. Need on: 6. jaanuar – kolmekuningapäev, 2. veebruar – Tartu rahulepingu aastapäev, 14. märts – emakeelepäev, maikuu teine pühapäev – emadepäev, 4. juuni – Eesti lipu päev, 14. juuni – leinapäev, 23. august – kommunismi ja natsismi ohvrite mälestuspäev, septembrikuu teine pühapäev – vanavanemate päev, 22. september - vastupanuvõitluse päev, 2. november – hingedepäev, novembrikuu teine pühapäev – isadepäev ja 16. november – taassünni päev.

1. oktoobril peetakse Eestis 13. korda ka rahvusvahelist eakate päeva, mis pole siiski riiklik tähtpäev ja selle päeva tähendus on veidi teistsugune võrreldes vanavanemate päevaga, mis on eelkõige rohkem perekeskne sündmus.