Osalesid nii üksikisikud kui ka kogukonnad, küla- ja noorteseltsid, sõpruskonnad. Mõtteid ja ettepanekuid laekus üle Eesti.

Teiste seas sooviti kooliõpilastele hankida teine komplekt põhiainete õpikuid, et laste seljad raskeid kotte tarides kõveraks ei jääks; osta kontrabass; päästa ajaloolise merepäästejaama paadikuur.
Maalehe ja Nordea Panga esindajatest koosnev žürii külastas konkursi finaliste. Mida nad oma ringsõidul nägid?

Esimene finalist, keda külastati, oli Aseri lasteaia mänguväljak.

„Minu suureks sooviks on, et lasteaialastel oleks korralik väljak, kus saaks muretult mängida,“ kirjutas Aseri projekti eestvedaja Kristel Merigan. „Kuidagi on läinud nii, et vallal, koolil, ega ka lasteaial pole raha, ja paraku pole ka erinevatest projektidest toetusi saadud.“

Aseri lasteaia direktoril Eha Polluksil ei jää üle muud, kui asi tõeks tunnistada. Juba 17 aastat asub lasteaed koolihoones, aga mänguväljak pole nn järele tulnud. (Varasemad lasteaiahooned jäid omal ajal suureks, ühes neist paikneb praegu Aseri vallavalitsus, teises MTÜ Lille turvakodu).

Pilt, mis koolimaja taga ehk lasteaia ees avaneb, on tõesti pigem nukker. Pole piirdeaeda, mida seadus nõuab, rajatised on erinevatest aegadest, mitmed neist näevad välja päris väsinud. Mängumaja on kipakas, metallist kiigepostid loksuvad.

Et aeda ümber pole, satub siia suuremate laste kõrval – kes on ju tegelikult teretulnud –ka soovimatuid koduloomi (hulkuv koer), metsloomi (metsaserv on saja meetri kaugusel) ja napsivendi (neid leidub ju igas paigas).

Uuendused mänguväljakul rõõmustaksid aga paljusid: kolmes rühmas käib kokku 60 last, suur osa neist venekeelsed, kes aga kooli mineku ajaks eesti keele suhu saavad.

„Aga ka kogu valla lapsed käivad siin mängimas,“ rõhutab Polluks. „Ajame ära, riidleme, aga neil pole ju tõesti kusagile minna!“

Aseri vald pole just ülearu rikas, kunagi asulat ülal pidanud Aseri Keraamikatehas on ammu ajalugu, tema järeltulijad (ehitusbuum on möödas!) ei suuda eelarvetühimikku piisaval määral täita. „Meil ei ole üldse raha!“ tõdeb Polluks.

Kas EASile esitatud projekt jooksis tühja: kuus esimest said raha, Aseri taotlus platseerus seitsmendale kohale. „Kolmest kohast oleme raha küsinud, pole saanud, nüüd loodame teie peale!“ rõhutab direktor.

Osaletakse ka Caparoli tootesarja Alpina käivitatud konkursil "Lihtne värvida – lihtne aidata", aga kuna seal otsustavad Facebookis antud hääled, suur osa aserlasi on aga venekeelsed, siis ollakse praegu selles arvestuses viimased.