Jõulukingituste valmistamise näiteks. Lemmikloomapoodides on küll hulgaliselt mänguasju, aga midagi võiks oma lemmikule ju ise teha.

Pikad pühad löövad segamini tavapärase rutiini. Teistmoodi elukorraldus mõjub lemmikloomadele stressitekitavalt ja sisaldab ka mitmeid ohte.

Kuusk võib mänguhoos ümber kukkuda, küünlarasva võib selga tilkuda, liiga madalale asetatud ehted hammaste vahele sattuda. Kuuse alla paigutatud kingitusi kipuvad neljajalgsed revideerima. Rikutud pakend teeb õnnetuks kinkija ja kingisaaja, aga allaneelatud kingitus või pakkepael võib lõppeda arstilkäiguga jõululaupäeval. Liigne lahkus jõululaua hõrgutiste jagamisel lemmikloomaga võib tuua talle tõsise tervisehäire. Ohte on teisigi. Nendest hoidumiseks tasuks mõned asjad meeles pidada

-  Mitte anda lemmikloomale rasvaseid, soolaseid või liiga vürtsikaid toite ega ka süldikonte või linnuluid. Jõulutoit on sageli ka liiga magus.

- Ülesöömises on oht. Koerad võivad korraga süüa uskumatult palju, sest looduse poolt on kaasa antud käsk: süüa tuleb siis, kui toitu on. Viiekilosele koerale on 25 grammi juustu nagu täiskasvanud inimesele kolm ja pool hamburgerit.

- Salaja kinnipistetud pärmitaigen käärib ja paisub soolestikus edasi ning tekitab seedehäireid.

- Šokolaad, ksülitool, viinamarjad, rosinad, makdaamia pähklid, sibul ja küüslauk ning avokaado on koertele ja osad ka kassidele mürgised. 10 kg kaaluv koer võib saada tõsise mürgistuse, kui ta on söönud ära ühe 100 grammise tahvli tumedat šokolaadi või 2 kg piimašokolaadi. Närimiskummis leiduv ksülitool suurendab koera organismis insuliini tootmist ja põhjustab seega kiire ja eluohtliku veresuhkru languse. Hüpoglükeemia võib tekkida kümnekilosel koeral, kes sööb ära 2-3 tükki. Esmaabina tuleb anda suhkrut, et eluohtlikku veresuhkru langust ära hoida. Rosinate ja viinamarjade kahjulik toime on avastatud suhteliselt hiljuti ja toksilisuse põhjus pole täpselt teada. Makdaamia pähklid põhjustavad koertel nõrkust, depressiooni, oksendamist, kõhuvalu, longet ja liigeste jäikust, krampe ja hüpertermiat. Sibul ja küüslauk ning ka kõik teised laugud on teataval määral toksilised nii kassidele kui koertele, seetõttu mitte anda lemmikloomale sibulat või küüslauku sisaldavat toitu, sest ka kuumutamine ei kaota kahjulikku toimet. Tekib kehvveresus. Avokaado tekitab kõhulahtisust ja oksendamist

Foto: Tiina Toomet

- Kuusk, küünlad ja kingitused peavad olema paigutatud nii, et ei kujutaks ohtu lemmikloomadele. Mõnikord pakub loomadele huvi närida kuuseoksi või lakkuda okkaid. Kuuseokkad ei seedu ja võivad põhjustada soolesulguse. Kassid võivad ümber lükata põlevaid küünlaid ja koerad hoopis küünlad nahka pista. Parafiin pole mürgine, kuid koer saab sellest suutäiest kindlasti kõhulahtisuse ja kes tahaks kogu jõuluõhtu koeraga väljas jalutada. Pakipaelad tuleb ära korjata, et neid ei saaks mänguhoos alla neelata. Loomaarstid on leidnud koerte seest uskumatuid asju: pakipaelu, singivõrku, jõuluehteid, jõulukarda, šampusepudeli korke jne.

- Ilutulestiku raketid sisaldavad mitmeid kemikaale. Allaneelatult võivad need esile kutsuda mao- seedetrakti ärritust nagu oksendamine ja kõhuvalu, aga ka verist kõhulahtisust. Rasketel juhtudel ka värinaid, tõmblusi ja krampe, neerupuudulikkust, kollatõve, luuüdi muutusi ja hingamisraskusi, näopiirkonna ja suu põletust ning silmade ärritust. Allanaeelamisel ärge kutsuge lemmikloomal esile oksendamist!

- Mitmed jõuluaegadel populaarsed toataimed on mürgised: näiteks jõulutäht, ratsuritäht, hüatsint ja tulp. Aga ka iileks ehk astelpõõsas, puuvõõrik ja jõulukaktus. Väga mürgised on must lumeroos ja koralltomat.

- Paljud lemmikloomad (peamiselt koerad) kardavad ilutulestikku. Pauku kartev koer võib paanikahoos end vigastada, rihmast lahti tõmmata, ära joosta ning auto alla sattuda. Paugukartuse raviks kasutatakse humaanmeditsiini ravimeid, millega ravitakse inimeste ärevushäireid. Neid apteegist niisama osta ei saa, peab oma koera perearstilt retsepti saama ja raviskeem peab olema läbi arutatud. Kartlikul loomal on kodus kõige parem. Ei maksa teda külla kaasa võtta või veel vähem ilutulestikku vaatama viia. Õues tuleks käia varakult enne ilutulestiku algust. Aga kindlasti rihma otsas. Kunagi ei tea, millal mõni entusiastlik püromaan selja taga paugutama hakkab. Kiip, register – kontrollitud ning telefoninumber kaelarihmal.

Loomad armastavad rutiini. Pühad on neile stressirohked – rikutud režiim, võõrad inimesed käivad edasi-tagasi, meelierutavad toidulõhnad igal pool. Ärgem siis tehkem seda aega neile veelgi raskemaks. Igapäevaelu võiks olla nii tavaline kui alati – jalutuskäigud, mängud, toit jne.

Tegutsemine mürgistuse puhul

Kui loom neelab midagi ohtlikku, siis esimese poole tunni jooksul võib kutsuda esile oksendamise juhul, kui pole alla neelatud midagi söövitavat või teravat, mis võib väljaoksendamisel söögitoru või neelu vigastada. Parim vahend selleks on 3%-line vesinikülihapendi lahus. Anda 1-2 ml suu kaudu kuni oksendamiseni. Kellel vesinikülihapendit kodus käepärast ei ole, võib proovida soolaga. ½ -1 tl soola visata kurku. See ei õnnestu alati hästi ja soolaga liialdamisest võib hoopis soolamürgituse saada. Söetablette, mis on tõhusad ja turvalised, peaks alati kodus olema, aga neid kulub palju – 40-50 tabletti 10 kilosele koerale. Takistavad imendumist. Seovad enamikke ainetest ja viivad läbi seedekulgla. Tuleb anda ruttu, sest toime nõrgeneb 30 minuti jooksul ja on 1 tunni pärast juba vähene. Ei seo hästi alkoholi, petrooli, söövitavaid happeid ja aluseid, floriidi, tsüaniidi ja metalle (raud ja liitium).

Kõikide mürgistuskahtluste puhul peaks konsulteerima loomaarstiga. Ülesöömisest tekkinud kergekujuline kõhulahtisus ja oksendamine mööduvad iseenesest, kui hoida looma üks ööpäev paastul, aga jälgida, et ta joob korralikult. Võib anda seedehäirete raviks mõeldud preparaate (Promax, Pro-Kolin, Canicur, Attapekt). Kui probleem ei lahene paari päeva jooksul, oksendamine on äge (vesigi ei püsi sees) või loom on loid ja nõrk, pöörduda kindlasti arsti poole.


Tiina Toomet töötab loomarstina Tallinnas omanimelises loomakliinikus. Seda ametit on ta pidanud juba enam kui 20 aastat, ravides peamiselt koeri ja kasse.