Suvel esitatud metsameetme (metsaala arengu ja metsade elujõulisuse parandamise investeeringutoetus) taotlusi läbi vaadates on selgunud, et mõned metsaomanikud on ajanud segi kahjustatud metsa taastamiseks mõeldud metsa uuendamise toetuse ja raiejärgse metsa uuendamise toetuse. Taimede soetamist, maapinna ettevalmistust, istutamist ja metsauuenduse hooldamist toetatakse nii EL-i rahast (metsameede) kui ka siseriiklikult.

Metsameetmest saab seda aga ainult juhul, kui mets on tormi või tulekahju tõttu hukkunud. Siseriiklikku toetust (metsa uuendamise toetus) saab küsida ka raiejärgseks taimede istutamiseks ja hooldamiseks.

Metsaomanikud, kes panid oma raiejärgselt uuendatud metsamaa kogemata metsameetme taotlusesse, saavad esitada nüüd hiljemalt 1. detsembriks sama tegevuse kohta õige metsa uuendamise toetuse taotluse.

Tänavu veel on siseriikliku metsa uuendamise toetuse määr metsaomanikule ja metsaühistule võrdne. Alates järgmisest aastast on metsaomaniku toetuse summa poole väiksem, kui ta taotluse ise esitab. Suurema summa saab metsaomanik, kui tema metsamaa kohta esitab taotluse metsaühistu. Igal metsaomanikul on võimalus liituda sobiva metsaühistuga (kontaktid www.eramets.ee).

Kiireim ja lihtsam viis toetustaotluse esitamiseks on e-PRIA keskkond.

Erandlikult kasutati tänavu nõustamisteenuse pakkumiseks mõeldud toetusraha 470 000 € ära kaheksa kuuga. Aasta lõpuni tuleb metsaomanikul nõuande eest metsaühistule ise tasuda.

Artikkel ilmus metsaomanike õppelehes Sinu Mets. Ajakirjad leiate erametsaportaalist eramets.ee > raamatud ja trükised > õppeleht Sinu Mets või SIIT.

Täiendavat infot toetusvõimaluste kohta leiate erametsaportaalist eramets.ee > toetused ja nõustamine > toetuste taotlemine või SIIT.

Jaga
Kommentaarid