Pärnu Sõudeklubis toimus täna Tõnu Endreksonile värskelt valminud eridisainiga Empacher-firma ühepaadi üleandmine, mis sai teoks Eesti Sõudeliidu ja Port Arturi poolt algatatud heategevuskampaania “Kõik ühte paati!” raha kogumise tulemusel. Samas loositi välja reis kahele Londoni olümpiamängudele.

Täpselt 850 päeva enne Londoni Olümpiamängude algust allkirjastasid ühise kavatsuse lepingu Eesti Sõudeliit, Port Artur Grupp, Pärnu Linnavalitsus, Pärnu Postimees ja Tõnu Endrekson.

Port Artur Grupi juhatuse liikme Viljo Vetiku sõnul oli tänaseks kogutud Tõnu Endreksoni olümpiapaadiostu toetusfondi isegi rohkem kui vaja oleks olnud. Paadiostu toetamiseks sai ülekande teha paadifondi või vähemalt 100-kroonise ostu sooritamisega Port Arturi kaubanduskeskusest. Kuni täna kella 12-ni Port Arturis ostu sooritanute vahel läks loosi kahele inimesele mõeldud pilet 2012. aasta Londoni olümpiamängudele. Loterii õnnelikuks omanikuks sai Tõnu Endreksoni poolt välja võetud talongi alusel pärnulanna Ulvi Kostabi.

Eesti Sõudeliidu, Port Artur Grupi, Pärnu Linnavalitsuse ja Pärnu Postimehe poolt välja kuulutatud Tõnu Endreksoni London 2012 olümpiapaadi disainikonkursi võitja selgitati juba 1. juunil. Töid hindasid žürii esimehena Viljo Vetik, Tallinna Ülikooli R-Keskuse juhataja Tiina Hiob, Tallinna Kunstiakadeemia õppejõud Allan Kukk, Eesti Sõudeliidu peasekretär Jaan Tults ja paadi omanik Tõnu Endrekson. Ägeda vaidluse tulemusel tunnistati 18 töö hulgast võitjaks võistlustöö "Catch Me If You Can", mille autor on Rääma linnaosas elav Siim Soodla ja keda autasustati 5000 krooni suuruse preemiaga.

Võidutöö autorina iseloomustas Siim Soodla oma loomingu teostust mõttega sellest, et paadi kollane värv sobitub kujunduses hästi Pärnu kauni ranna ja Pärnu jõe liivaste põhjadega, kus Tõnu treeninguid teeb. Kujunduse sinine osa meenutab kiirelt liikuva paadi ümber möllavat vett ja jõe põhjas olevaid veetaimi. Siim Soodla põhitöö ongi disaineri amet.

Sander Sontsi disainitöö "Läbi lainete tähtede poole" sai Pärnu Postimehe lugejate eelistuse, Ajalehe kodulehel toimunud hääletuskeskkonnas hinnati võistlustöid üldse 5749 korral. Kui Siim Soodla töö sai lugejatelt 417 häält, siis Sander Sontsi poolt anti 122 häält rohkem. Lugejatega ühte meelt olid ka Pärnu Postimehe töötajad, kes samuti pidasid "Läbi lainete tähtede poole" ja "Catch Me If You Can" lemmiktöödeks.

Disainikonkursi kahe väga tasavägise võistlustöö ilmsiks tulekul otsustas Eesti Sõudeliit anda 1000 kroonise lohutusauhinna ka teiseks jäänud Sander Sontsi võistlustööle.

Tõnu Endrekson on disainilahenduse valikuga rahul kui ütles kolm iseloomustavat mõtet: ilma ülepakkumata, ilus ja lihtne. „Paadile kirjutatud sõnad Catch Me võivad inglased Londonis marru küll ajada,“ lausus kingitust vastu võttes Tõnu Endrekson, kes kiitis ühtlasi paadi häid omadusi, mis tulenevad eelkõige tema pikkust ja kaalu arvestavast ehituse konstruktsioonist. Kuigi sõudja on ka varem sama mudeliga treeningsõite teinud, siis vastavalt tema vajadusi silmaspidavalt ehitatud paat peaks andma loodetavalt sootuks parema ettevalmistuse suurteks võistlusteks, ennekõike aga Londoni olümpiaks. Parima kavandi järgi valminud paadi ostuhinnaks kujunes ca 150 tuhat krooni.

Viljo Vetik rääkis sellest, et juba paarkümmend aastat tagasi pöörduti tema poole paadiostu abipalvega. Nüüd tundis ta ühes kohal viibinud Sõudeliidu asepresidendi Mihkel Klementsoviga saavutatud tulemuse üle suurt heameelt ja mõlemad lootsid, et taoline ettevõtmine ei jää viimaseks. Pärnu abilinnapea Romek Kosenkraniuse arvestuse kohaselt oli 2 krooni, mis iga linna maksumaksja kohta välja käidi, igati õigesse kohta paigutatud 30 tuhat krooni.

Paadi pidulikule üleandmisele elasid kaasa paljud spordisõbrad, pärnakad ja teised toetajad. Piduliku tseremoonia juures mängis puhkpilliorkester “Õnn tuli õuele” vanu tuntud rahvalikke lugusid. Jõel kihutasid Stingray vanad ja noored jetisõitjad, Reiu Lustipargi veelauasõitja harjutas paadi taga sõitu ja hüppelaualt jalgadele maandumisega hüppeid, mis viimaks ka õnnestus.

*

Juunis 31 aastaseks saanud Tõnu Endrekson on sündinud Pärnus, kus ta lõpetas Pärnu Ülejõe Gümnaasiumi. Kõrghariduse omandas aga Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonnas liikumis- ja sporditeaduste erialal.

Sportliku suurvõidu saavutas Tõnu Endrekson paarisaerulisel kahepaadil 2008. aasta Pekingi olümpiamängudel koos Jüri Jaansoniga. Selgelt paremate austraallaste eest napsati tookord hõbemedal. Enne olümpiapiedestaalile tõusmist on ta saanud 2005. ja 2006. aasta Maailmameistrivõistlustelt kaks pronksmedalit paarisaerulisel neljapaadil ning 2007. aastal Jüri Jaansoniga sõites ühe pronksmedali paarisaerulisel kahepaadil. Samal aastal võitis ühes Jaansoniga üliedukalt paarisaeruliste kahepaatide maailma karikasarja. Koos Allar Raja, Andrei Jämsä ja Jüri Jaansoniga tuli ta neljapaadil 2008. aastal Euroopa meistriks. Tema treener on Tatjana Jaanson.

Tõnu Endreksoni on ka varem erilisel viisil tunnustatud. 2008. aastal omistati talle Kaitseväe eriteenete rist. Möödunud aasta alguses andis metropoliit Stefanius oma õigeusu kiriku liikmele Eesti iseseisvuse eest võidelnud ja bolševike käe läbi märtrina surnud pühak Platoni kolmanda järgu ordeni.

Tahaks väga loota, et Tõnu Endrekson on oma edasisel sportlaskarjääril sama edukas nagu tema vanaonu Kristjan Palusalu. Tegelikult on ta oma senise tegevusega kõigi lootust ja usaldust õigustanud.

Samal teemal: