Festivali korraldaja SA Põlvamaa Arendus keskus juhataja Hegri Narusk ütleb, et Põlvamaa Arenduskeskusele oli konkursi võit meeldiv tunnustus. „See tähendas, et inimestele on ökofestival korda läinud ning seda peetakse maakonnas tähtsaks ürituseks.”

Ökofestival sai alguse 11 aastat tagasi, algatajaks endised Põlva Maavalitsuse töötajad. „Mõtte algatajate sõnul taheti väärtustada Põlvamaa rohelist elu ja propageerida keskkonnasäästlikku elustiili,” selgitab Narusk. Ta märgib, et lisamõte oli edendada praegu järjest populaarsemaks muutuvat isetegemise ja -valmistamise oskust. Juba siis oli näha tarbimise kasvavat trendi ning inimeste oskuste ja keskkonna väärtustamise langust. Sellest tulenevalt otsustatigi korraldada töötubade, matkade, seminaride ja kodumaise toodangu reklaamimiseks festival, mille käivitamiseks kaasati KIKi keskkonnaprogrammi vahendid.

Hegri Narusk: „Festivali on püütud hoida omanäolisena, eelkõige on tahe hoiduda kommertslikuks muutumise eest. See tähendab omakorda vajadust leida projektide toel lisaraha.”

Perepäeva töötoad on populaarseimad
Kui varasematel aastatel on festivali toimumist toetatud KIKi keskkonnaprogrammi vahenditest, siis sel aastal aitas festivali rahastada peale Põlvamaa Omavalitsuste Liidu ja Põlva maavalitsuse ka Euroopa Regionaalarengu Fond projektiga „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks”.

Ökofestivali peamine magnet on Naruski sõnul olnud läbi aastate perepäev — Karilatsis toimub kodumaise toodangu laat ja mitmed töötoad. „Inimestele meeldib, et ühel päeval saab looduskaunis kohas osaleda töötubades ning tutvuda kodumaise kaubaga. Teistel päevadel on alati populaarsed olnud kaunid aiad, energiasäästu tutvustavad seminarid, matkad looduses ning looduslikest materjalidest valmistatud toodete töötoad.”

Tulevikku vaadates tunnistab Hegri Narusk, et KIKi keskkonnaprojektide rakendamist kaalutakse tõsiselt. „KIK on aastate jooksul suutnud kujundada oma rahastustingimused piisavalt arusaadavaks ja lihtsaks ning projektide aruandlus on üks ajakohasemaid lahendusi Eestis.”

Kümnes Põlva ökofestival
Projekti elluviija: SA Põlvamaa Arenduskeskus
KIKi toetus: 8285 eurot keskkonnaprogrammist

Jaga
Kommentaarid