Motohooaja avamine Pärnus

„Jätkame pikalt kestnud traditsiooniga, mida Eesti mootorratturid peavad motohooaja avamise suursündmuseks,“ ütles korraldava klubi Wild Cards MC president Andres Mathiesen, kes on kodulinnas hästi teada tsiklimees ja motosõprade seas kuulsust kogunud Aleksandri pubi pidaja. Küsimusele, kui pikalt juba kevadisi avapidusid on peetud, ei osanudki Mathiesen kohe ootamatule küsimusele vastata ja ütles lihtsalt: „Väga, väga kaua!“

Rüütli platsi ja tänavat on tsiklimehed, aga ka -naised, hooaega avades hõivanud nüüdseks juba kaheksal kevadel. „Paraadsõidule kogunemisega propageerime turvalist ja meeldivat ajaveetmise võimalust liikluses. Ühtlasi toome sellega Pärnule tuntust ja külalisi mujalt piirkondadest. Organiseeritud meelelahutuslik tegevus pakub nädalavahetuseks lõõgastust ja sportlikku vaheldust tööpäevadele,” rääkis Mathiesen, kes toimetas aegsasti enne keskpäeva Rüütlisse kogunema hakanud tsiklite ja muidu fännajate keskel.

Hulgaliselt jätkub ka ilma tsiklita motosõpru, mida kinnitas taaskordselt eilne pealtvaatajate rohkearvulisus. Keset saginat haaras õlast Tarmo Kruusimäe. Temagi ei pidanud paljuks pealinnast kohale sõita bussiga, et kuulda motikate poolt kõrgele tõstetud detsibelle ja nautida ühe väga suure seltskonna omavahelist ühtekuuluvust. “See on meie kodanikuühiskonna üks hästi esinduslik osa,” leidis Kruusimäe, kelle Kojamehe hing elab nooruslikus värskuses endistviisi edasi.

“Mathiesenit tunnen ammusest ajast, aga suurem sõbrunemine motoseltskonnaga leidis aset viis aastat tagasi. Siis möödus 70 aastat MRP-est ja meenutati 20 aastat tagasi, nüüd siis juba veerandsada, korraldatud Balti ketti. Motikad hakkasid sõitma Vilniusest, Riiast ja Tallinnast Siguldasse. Ene Ergma tõi Pika Hermanni tornist võetud lipu. Mina olin siis kogunemist abistamas,” rääkis Kruusimäe, kellega oli mõnus vestelda Ringi tänava ääres seisva kohvikbussi ülemise korruse nahkistmel ja kõrgemalt jälgida mitmest suunast Rüütlisse kogunevaid eriilmelisi ning põneva välimusega motikaid.

Mootorrattaid oli väga erinevaid: päris vanu, aga ka näiteks Harley-Davidsoni uusi mudeleid. Väga põnev riistapuu on ka Eestis esimene tandem-bike, mille kumbagil rattal istujad hoiavad lenkstange. Ringi tänaval proovis keegi ka trihvtimist.

Korraldaja andmetel osales mullu motohooaja avapäeval rekordiliselt ligemale paartuhat mootorratast.

Viimases vestluses Mathieseniga polnud veel teada lõplik osalejate hulk, aga tundus, et tänavu oli veelgi rohkem. Tsiklid ei mahtunud Rüütli tänava Aia ja Akadeemia tänavate vahelisesse osasse ära ja nii võeti linnaruumis lisa Jakobsoni pargist ning mujaltki. Järjest rohkem hakkab osavõtjate hulgast silma õrnema soo esindajaid, keda kiivrite varjust pole siiski väga lihtne märgata ja motoülikondades tunduvad kõik üsna ühetaolistena. Kui mitte välja arvata mõnd kirevamates värvides ja tuttidega kiivrit või midagi muud teistest selgesti eristuvat.

Tervet päeva juhtis ansambli Köömes solist ja telesaate „Punker“ saatejuht Aleksander Ots. Rüütli platsil müüdi mototarvikuid. Käepaela ostjate vahel loositi väärtuslikke auhindu.

Tsiklimehed on ajaarvestuses täpsed ja kell 15.15 läks ülipikk ratturite kolonn teekonnale linnast välja Audru vallas asuvale Auto 24 ringile, mis on riigi esinduslikuim motoringrada.

Sel aastal sõideti marsruudil Vanapargi, Riia – Tammsaare – Mai – Merimetsa – Rannametsa – Riia – Liivi, Tammiste - Rääma - Jannseni ja läbi Vana-Pärnu. Ratturite sõidu ajal abistasid Püha Loomaaia helkurvestidega reguleerijad. Paraadi ajaks suletud ristmike ja mootorratturite ohutust tagasid politsei ning turvafirma USS. Kui stardikoridorist väljasõit kestis ca veerand tundi, siis Tallinna maantee ja Rääma-Jannseni tänavate ristmikul peeti liiklust kinni ligemale pool tundi. Mõnede busside sõidugraafik oli muidugi tõsiselt häiritud, aga loodetavasti ka andestatav.

Tsiklisõprade päev lõpetati Allika tänaval motoklubi Wild Cards õuel ja majas toimunud kontserdiga, esinejateks Super Hot Cosmos Blues Band ja Elephants From Neptune, pubis ansambel Köömes. Tsiklite hooaja lõpetamine on kavandatud 20. septembrile.

Samal teemal: