„Küllap paljudele meie seast on tuttav Jules Verne ja tema ulmeline tulevikumaailm,” ütles Sindi linnapea Mati Mettus täna hommikul Sindi Avatud Noortekekuses oma tervtussõnavõtu pöördumises Tulevikulinna mängijate poole.

Aastatel 1828 kuni 1905 elanud Jules Gabriel Verne kirjutas end tuleviku ajalukku mitmete tänast reaalsust kirjeldavate nägemustega, mis tema kaasaegsete silmis näisid utoopiliste eksirännakutena. Mati Mettus esitas näite alveelaevast, mida tänane inimene peab sama endastmõistetavaks nagu särginööpe. Ometi on raske ettekujutada põhiliselt XIX sajandil elanud inimese mõttepingutust, mida nõudis seninägematute leiutiste visandamine, mis tagasivaates oli mõneti võibolla ka tema jaoks mäng.

Seda mõttepingutuse raskust saavad täna kogeda 25 noort ja vanemat inimest, kes on viie liikmeliste gruppidena kogunenud viie laua taha, et

pakkuda välja ideid, mis täna võivad näida teostumatute unistustena, kuid mingi aja möödudes võib siiski näha teoks saanud tulemust. Võibolla 20 aasta pärast loetakse kroonikast, et 10. septembril 2009. aastal jäi nende ja nende õpilaste ideekavand vaidlustes toonaste Sindi Linnavalitsuse ametnikega, kes samuti mängus osalesid, suuresti peale ja täna valgustab väikelinna tänvaid kõigest kahele peopesale mahtuv xy-elementidega varustatud Linnutee galaktika 987654321. täht.

Tulles 20 aastat tagasi tänasesse päeva, saame me rääkida Tulevikulinna mängust, mis on valminud oma ainulaadsuses ja innovatiivseid meetodeid kasutades Briti Nõukogu, Briti organisatsioonide CLES (

uuringud ja konsultatsioon kohalikele omavalitsustele), URBIS (haridusprogrammid koolidele ja kogukondadele) ja teiste partnerite koostöös.

Sindi linna mängu juhendab Briti Nõukogu Eesti esinduse juhataja kohusetäitja Ursula Roosmaa. Ta tõi huvitavaid näiteid varem korraldatud Tulevikulinna mängu töödest. Näiteks valmistasid õpilased kavandi, milles nähti Rakveres tehisranda ja tehispäikest kogu linna valgustamas. Tartu jaoks kujutleti monorelss raudteed jne.

Milliste ideedega Sindis väljatullakse, hakkab selguma juba täna kella nelja

paiku. Õpilastega ühe laua taga istuvad täiskasvanute esindajatena linnavalitsuse ametnikud Sirli Pedassaar, Natalja Zadunaiskaja-Kiviselg ja Vallo Vaargas, et võibolla ka veidike tasakaalustada noorte liigset ulmelendu. Muidugi võib ka juhtuda vastupidine tulemus, et noored haaravad liigsesse maisusesse klammerdunud suured inimesed kaasa.

Lõplik selgus saabub homme õhtuks. Igal juhul esimene ajude soojendustreening algas värske õhu kätte minekuga. Kõigile jagati paberid, et üksteisele küsimusi esitades võimalikult kiiresti kõik 25 lahtrit täita nimedega nõnda, et ükski nimi ei korduks. Kes kõige varem paberid täidab, sellele jäeti õigus hüüda Bingo ja võtta vastu pisike autasu.

Kuidas mäng edasi kulgeb, sellest saab siin lehel veel täna õhtul ja ka homme täpsema ülevaate.