Sokid Ukrainasse

Sindi käsitööringi naised Sirje, Maie, Marie, Ene, Ljubov, Vaike, Taimi, Anne, Kärt, Loore, Malle ja Malle järgisid Kaitseliidu Naiskodukaitsjate üleskutset kududa Ukraina-Eesti värvides sokke või kindaid, mida saaks saata Ukraina nendesse piirkondadesse, kus neid kõige enam vajatakse. Käsitööringi juhendaja Sirje Ristikivi ütles, et kõik naised olid rõõmsalt valmis oma lõnga varud üle vaatama ja leidsid ka vajalikud värvid, mis vastavalt nende ilumeelele kenasti sokkidesse sobitusid.

29. septembrist käima pandud üleskutse kestab 10. detsembrini, seega on kolmapäevani aega kõigil veel kududa ja toimetada isetehtud sokid või sõrmkindad lähimasse Kaitseliidu malevasse, kust Naiskodukaitse need kokku kogub, vajalikul viisil komplekteerib ning Ukrainasse läkitab. 4. detsembri pressisõnumi teatel oli eelmise nädala seisuga Naiskodukaitse abiga Ukrainasse saatmiseks kogutud üle 700 soki- ja kindapaari. Nimetatud koguse hulgas on kindlasti tubli osa ka Pärnumaal. „Sellega on muidugi nii, et kampaania alles käib! Omaltpoolt võin öelda, et olen kogunud 12 sokipaari tublidelt naistelt. Meile on Päris mitu sokipaari annetanud ka Vikero kauplus. Aga paljud naised koovad meil veel ka ise ning aitavad kokku koguda,“ selgitas täna Pärnumaa naiskodukaitse liige Anneli Rabbi, kes lubas ka Sindi naiste töö ära tuua.

Karmen Vesselov meenutas 19. oktoobril Endla teatris toimunud Eesti-Ukraina folgiõhtut, kus Pärnumaa naiskodukaitsjad tutvustasid Naiskodukaitse käesoleva aastast soki- ja kindakampaaniat. Kontserdil esinesid ansambel Svjata Vatra, Pärnu Ukraina Seltsi ansambel, Kukerpillid, Kihnu pillilapsed ja Järsumäe Virve. Kontserdi tuluga toetati Ukrainat. Enne kontserdi algust pakkusid naiskodukaitsjad teatri fuajees kõigile abilistele sinimustvalge ja sinikollase triibu kudumiseks vajalikke lõngakomplekte. Lõngad keriti valmis ja pakendati juba varasematel õhtutel. Teatris said lõngakoti kaasa poolsada käsitööhuvilist, kes kõik lubasid vähemalt ühe paari sokke või kindaid kududa, teisel juhul viia siis lõngakomplektid oma tuttavatele.

Pärnumaa ringkonna naised on osalenud ka teistel Pärnu linna ja maakonna sündmustel, kus rahvusvärvides lõnga jagati. „Et kootud esemete kohaletoomist lihtsustada, on Naiskodukaitsele appi tulnud Maarja-Magdaleena Gild ja Kaubamajaka Pärlipood, kes lahkelt nõustusid meie kogumiskorve kampaania lõpuni enda juures hoidma,“ sõnas Vesselov.

Alates 2010. aastast on välismissioonidel viibivatele Eesti kaitseväelastele saadetud jõuludeks kodukootud sõrmikuid ja sokipaare. Kuna sel aastal kaitseväelased suuremahulisel välismissioonil ei osale, kutsutakse Eesti naisi üles kuduma kindaid ja sokke Ukrainasse saatmiseks. Ukrainas on jõulud aasta kõige pidulikumad pühad, mida katoliku usu järgijad pühitsevad 25. detsembril ja ortodokssed kristlased 7. jaanuaril.