"Meil on ikkagi värske eluskala, väga kvaliteetne, mida müüme hinnaga 80 krooni kilost, külmutatud forelliga ei anna võrreldagi," kiidab poeomanik.

Eluskalaga kaubeldakse Vaabina poes juba mitu aastat ja algul oli Mõtsa sõnul huvi nii suur, et kala müüdi tonnide kaupa. Nüüd on huvi vähemaks jäänud, nii et uusi kalu tuuakse juurde Sõmerpalu vallast tuntud motokrossisõitja Tanel Leoki ja tema isa Arvo Leoki kalakasvatusest Hänikese külast umbes paar korda kuus.

"Kõige suuremad ostjad on meie poes küll pensionärid, aga nemad tavaliselt eluskala siiski ei võta. Peamiselt ostab forelli Antsla rahvas, samas tulevad ka täiesti võõrad inimesed küll Valgast ja Tartust forelli järele Vaabinasse," räägib müüja, kelle pood jääb Urvaste vallas suure tee ääres küllaltki Antsla külje alla. 

Samas on majanduslangus tabanud ka Vaabina kauplust, nii et Anastasia Mõtsa sõnul on poe läbimüük tunduvalt vähenenud.

Kõige rohkem ostetakse praegu külapoest õlut, järgmisena läheb leib, siis tuleb muu söögikraam. "Rahval on süüa ikka vaja ja päris palju annan ka võlgu, sest kuidas sa muidu saad," ohkab poeomanik. Mõtsal on oma võlaraamat, kus nimekirjad ja võlgnike arved kirjas.

"Iga kuu algul makstakse raha ära ja siis algab jälle uus laenamisring," lisab Mõtsa, kes on  Vaabinas kauplust pidanud juba 13 aastat. Samas ei taha poeomanik ka majanduslanguses forellimüügist loobuda. "Forell on ju nii maitsev ja ega elus kala nii ruttu halvaks lähe," kiidab poeomanik, kelle enda toidulaual uhkeldab ka aeg-ajalt hõrgutav  forelliroog.