Aseta toasoojad kanamunad potti ja lase nii palju vett peale, et munad oleks täpselt kaetud. Külmkapist võetud munad kipuvad pragunema. Lase veel ilma kaaneta keema tõusta ja keeda pool minutit. Kui siin liiga kaua keedad, lähevad munad üle 10 minuti seistes siniseks. Tõsta pott tulelt ja pane kaas peale. Pliit keera loomulikult kinni ja rõõmusta säästetud elektri/gaasi üle. Lase 2 minutit kauem seista kui muidu tavaliselt keetes (seega 5 minuti muna saad 7 minutiga, 8 minuti muna jaoks kulub 10 minutit). Jahuta külmas vees ja hakka sööma :)

Kui juhtub mune üle jääma, siis ärge unustage, et keedumuna saab ka väga eduliselt ja maitsvalt marineerida.

Rene


Mina olen ka suht algaja ja tean selliseid nippe.

Munade keetmine

Et teada saada, kas muna on toores või keedetud, püüdke seda nagu vurri keerlema panna. Keedetud muna hakkab keerlema, toores aga jääb pärast viit või kuut tiiru seisma. Enne keetmist tuleb muna leige veega pesta ja siis keevasse vette asetada. Munad peavad veega täiesti kaetud olema. Otse külmkapist võetud mune mitte keema panna, sest need võivad kergesti puruneda.

Mida värskemaid mune keeta, seda raskem on neilt koort eemaldada. Munade keetmisel ei purune koor, kui keeduvette lisada veidi soola või pisut äädikat.

Mune keedetakse kahel viisil:

» muna panna keema keevasse vette (mitte liiga tugevasti keevasse); kui soovitakse hüübinud valget, aga vedelat kollast, tuleb keeta 3-4 minutit.Tahetakse hüübinud valget ja poolvedelat kollast, siis keedetaske 5-6 minutit.Kõva muna 10-11 minutit.
» muna panna külma vette ja lasta keema tõusta, keeta 1 minut. Nii saame poolvedela muna.

Viimast viisi kasutavad eriti inglased. Mune tuleb keeta alati kella järgi. Et munakoor keetmisel ei lõhkeks, torgata see enne keetmist muna jämedamast otsast nõelaga läbi. Kui muna läheb keetmisel katki, lisada keeduvette kohe veidi äädikat, siis ei voola munavalge välja. Mune keeta kaaneta nõus. Mune ei keedeta tugeval tulel, vaid nii et vesi vaevalt keeb. Kooreta saab keeta ainult täiesti värskeid mune, vanematel munadel valgub munavalge laiali.

Pehmed ehk vedelad munad" - keeda 3-5 minutit, munavalge munakoore alt kergelt hüübinud, sisemine munavalge piimjas; munakollane on vedel.

Parim serveerida munatopsis: aseta muna laiem ots allapoole, lõika peenem ots noaga pealt ära ning söö lusikaga.

- "Poolvalmis" munad - kõvaks keedetud ja "pehmete" munade vahepealne variant. Keedetakse 5-6 minutit, mis annab pooleldi vedela munakollase ning piisavalt tugeva munavalge, et muna koorida saaks.

- "Kõvad" munad - Keeda 10-15 minutit; 10 minutit keetes saavutab tumeda kollase pisut pastase konsistentsiga rebu; 15 minutit keetes on munakollane värvuselt helekollane, konsistentsilt tugev ja kuiv.

Üks kõvade munade valmistamise tehnika veel:
- Aseta munad 1 kihiliselt potti ning kata veega (~2,5 cm üle munade)
- Kui vesi saavutab keemistemperatuuri, eemalda nõu tulelt ning kata kaanega.
- Hoia suuri mune (L) vees 17 minutit ning Hiidmune (XL) 20 minutit. Peale aja möödumist vala vesi keedunõust välja, jahuta munad ja serveeri.

Ksenja P.

Osale ise konkursil "Parim kööginipp" ning saada oma nipp konkurss@maaleht.ee