Krista Nõmm ja Liina Hansen pakuvad endi valmistatud kooki ja koogiretsepti

Sotsiaalministeeriumi kodulehel juhitakse tähelepanu septembrikuu teisel pühapäeval pühitsetavale vanavanemate päevale, mille tähistamine toimub mitmesuguste sündmustega terve nädala jooksul. Muuhulgas soovitatakse koguda vanavanemate tarkuseteri ning koogi, moosi ja muu maitsva toidu retsepte. Ühtlasi öeldakse, et vanavanemate päeval tasub vanaemasid ja vanaisasid tavapärasest enam tähelepanuga hellitada: valmistada ette lõunasöök värskes õhus, minna koos terviserajale, külastada ühiselt muuseumi, vaadata vanu fotosid ja teha uusi pilte. Samuti antakse Eesti Vabariigi 95. sünnipäeva-aasta raames 95-aastastele vanavanematele üle peaministri tänukiri koos käsitöö salliga.

*

IRL Pärnu naisklubi eestvõttel korraldati täna alates keskpäevast kolme tunni pikkune lõbus kogupereüritus. Vanavanemate päeva tähistamiseks hõivatud Martensi väljakul oli avatud „Vanaemade sahver“, kus võis maitsta erinevaid küpsetisi ja moose ning retseptid isegi kaasa võtta. Krista Nõmm ja Liina Hansen astusid inimeste juurde. Ühe käes oli alus maitsvate kookidega, mida maitsta ja teise käes värviliste piltidega retsept, mille võis kaasa võtta. Tänuga võeti mõlemaid vastu. Mall Palm tõi kättpidi pelglikemaid moosipurkide ja konservide juurde. Hoidised olid tõepoolest oivaliselt valmistatud.

„Vanaisade töötoas“ juhendas Jaan Roosnurm, kellel oli kaasas puupakke, naelu, põletuskolb ja muud tarvilikud vahendid meisterdamiseks. Lapsi lõbustas IRL-i noorte maskott siil, tehti näomaalinguid, peeti võistlusi ja korraldati mängusid.

Teele Karro ja Meelis Kukk küpsetasid kõigile osalejatele vahvlitorusid, mille järele näis olevat eriti suur nõudlus. Kuulati ka linnakodanike muresid ja ettepanekuid. Kultuurilist meelelahutust pakkusid Kajaka rahvatantsijad, Sindi laululapsed ja peaesinejana astus rahva ette Karl Madis, kelle laulude rütmis läksid julgemad ka tantsima.

Annely Akkermann mõtles tänutundega oma vanavanematele, kellest üks vanaema on veel elus. Viimati külastas ta oma 93-aastast vanaema eelmisel nädalavahetusel. „Mis seal salata, tema pilk käib küll vahetevahel ära teispoolsuses, aga samas on jälle kohal ja tunneb huvi meie kõigi käekäigu vastu.“ Akkermann tsiteeris Ingrid Rüütli kunagist jutuajamist, milles ta osundas viimaste aegade eripärale. Kui vanasti viibisid vanemad põllutöödel või teiste tegemiste juures, siis lapsed olid vanavanemate jaoks. Pole Eestiski olnud pikalt seda aega, kui lapsi saadetakse lasteaedadesse kasvatajate ja õpetajate hoole alla. Ajalooliselt on lapsi õpetanud elama ikkagi eelkõige vanavanemad. „Mind ennast on samuti õpetanud elama vanavanemad. Kui oli tahtmine, võttis vanaisa mind merele kaasa angerja mõrdasid sisseviima ja teine vanaema õpetas juba enne kooli korratabelit,“ jutustas Akkermann, kes soovis Martensi väljakule kogunenud rahvale head vanaemade ja vanaisade päeva.

Pärnu linnapeakandidaat Andres Metsoja rääkis nädala algul saadud üllatavast kogemusest oma erakonna Pärnu osakonna üldkogul, kus valimisprogrammi tutvustamisel astus hulk eakamaid inimesi vastu sellele, et vanemad kui 64-aastased võiksid tulevikus saada tasuta linnatransporti kasutada. Metsoja sõnul olevat nad öelnud, et vanad tulevad ikka toime, aga rohkem tuleks mõelda noortele. „Noortel on raske ja neid tuleb toetada,“ võttis Metsoja vanavanematelt kuuldu lühidalt kokku.

Tänavusel Augustiunetusel otsustasid IRL-i Pärnu piirkonna naised Supeluse tänava kohviku müügist saadud tulu annetada enim hääli kogunud ühele facebook’i mängus osalenud lasteaiale voodipesu ostmiseks. Täna antigi kingitus Pärnu Ülejõe lasteaiale üle, mida oli vastu võtmas õppealajuhataja Jaanika Sirp.

Mari Suurväli meenutas oma vanaema ühe väikese episoodiga, kui oli jahedas toas talle sooja tekki paremini peale tõmmanud. „Aituma, kulla latsekene! Jummal näi ja avita sinna!“ Suurväli ei saanud tookord noorena aru, kes teda siis aitama peaks hakkama, aga ühest asjast sai ta kindlasti aru: „On vaja olla tähelepanelik ja märgata endast nõrgemaid. Alati ei peagi olema nõrgem, aga ka siis võidakse vajada abi ja on hea kui see on käepärast.“

IRL-i Pärnumaa naisklubi esinaine Kalli Mägar vastas küsimusele Sotsiaalministeeriumi soovituse kohta, et nad polnud sellest varem teadlikud ja nähtavasti on elus asju, mida ei peagi kellegi soovitusel käsile võtma. „Vanavanematest mõtleme me kõik ühtviisi sooja südamega ja see panebki meid sarnaselt tegutsema,“ leidis Mägar.

Eestis lisati vanavanemate päev riiklike tähtpäevade nimekirja veebruaris 2010. Vanavanemate päeva peetakse mujalgi maailmas rahvuspühana, näiteks USA-s, Kanadas, Prantsusmaal, Itaalias, Poolas, Inglismaal.

Samal teemal: