Kümne maa lipud

Pärnu Kunstide Maja ehivad kümne Euroopa riigi lipud, mis kinnitavad nende maade esinduste kohal olekut kolmandal rahvusvahelisel laste ja noorte solistide festivalil “Kuldleheke”.

Anne Uusna  oma õpilasega bussile astumas; Margrit Kits oma õpilasega bussile astumas

Neljapäeval Kuninga tänava Põhikoolis ja Pärnu Hansagümnaasiumis koolikontserditega alanud festival avati sama päeva õhtul pidulikult Pärnu Kunstide Majas. Festivali muusikaline juht Endla Murd ütles, et avatseremoonial lauldi Piret Ripsi poolt Leelo Tungla sõnadele viisistatud festivali hümni ja muusikaliselt esinesid nende oma maja õpilased.

Täna toimus Saarde valla Laiksaare külas asuvas Vango talus folklooripäev ja noored rahvalauljad said võistulaulmisega võtta erinevate vanuserühmade arvestuses üksteiselt mõõtu. Rahvalaulukonkursil võisteldi alates seitsmendast kuni kaheksateistkümnenda eluaastani. Esinemisjärjekorra loosisid lauljad ise endile välja vanal rehepeksumasinal, mis on ümber ehitatud Lotte loteriimasinaks.

Samal ajal kui toimus proovilaulmine, võisid teised tutvuda Vango talu vaatamisväärsustega ja külastada vanade tööriistade muuseumit. Külalised mängisid rahvalikke mänge ja sõid suitsuräime, mida sealsamas valmistas taluperemees Jüri. Konkursi lõppedes pakkus taluperenaine Õnne mulgiputru, kodukaraskit ja koduvõid.

Sankt-Peterburgis elav Irina Savenkova on üks žürii liikmetest, kes õpetab juba veerandsajandit laste estraadistuudios laulmist. Ta on Pärnu festivalil esimest korda, aga korduvalt osalenud teistel sarnastel Euroopa festivalidel. Savenkova suhtub sügava lugupidamisega eestlastesse, kes on läbi ajaloo katsumuste leidnud endas tahet ja jõudu säilitada oma keelt ja rahvuslikku eripära.

Vjatšeslav Kuznetsov saabus rongiga Pärnusse 15 tunni tee kauguselt Rjazanist ja viibib Eestis esimest korda. Ta on tänulik siinse teesklematu ja siiralt sõbraliku vastuvõtu pärast. Siin kohatud meeldiv kogemus erineb oluliselt neist teadmatusest tingitud hoiatustest, mida ta on enne teele asumist kodumaal kuulnud. Kuidas maitses eestlaste rahvuslik roog? „See oli väga maitsev.“ Ta selgitas, et kindlasti on kõigil inimestel, aga ka rahvastel, oma maitselised eelistused. Kuid mulgipuder

ja karask on nauditav toit, mille pärast võib taas eesti laua taha istuda. Kuznetsov ütles, et soovib edaspidigi Eestisse tulla.

Rahvalike laulude konkursi parim tehakse teatavaks laupäeva õhtul pärast seda kui on selgunud ka Pärnu Kunstide Maja ärklisaalis toimuva pop-jazz’i konkursi tulemus. Rahvusvahelise kümneliikmelise žürii otsustada on ka "Kuldlehekese" grand prix' saaja.

*

Samal teemal: