Linnakodanik Kaja Must võtab kohtumise juhtimise Maarja-Magdaleena Gildi ärklisaalis enda peale

Viis inimest ja siinne uudise kirjutaja tundus kohtumise algul Riigikogu saadikutele pisut liiga väikesearvulise hulgana ja tekitas laialimineku küsimuse. Kadri Must andis siiski võimaluse küsimuste esitamiseks, aga häid ettevalmistatud küsimusi polnud kohe kuulda ja nii tekkis pisut juhitamatu mõtete vahetamine. Asi paranes oluliselt pärast seda kui linnakodanik Kaja Must võttis kohtumise ohjad enda kätte ja esitas korraga mitu väga konkreetset küsimust: milline on võimukoalitsiooni partnerite seisukoht elamislubadega kauplemise osas, mida ütleb Marianne Mikko sotside kava kohta ühineda Vene erakonnaga ja küsimus maksude kohta.

Kadri Must kaitses astmelise tulumaksu kehtestamisega kaasnevaid väidetavaid eeliseid ja temale oponeeris sama veenvalt Annely Akkermann, keda toetasid omalt poolt Reformierakonda kuuluvad Andrei Korobeinik ja Jüri Jaanson. Ent poliitikute debatt ei paistnud kuulajatele eriti korda minevat ja peagi lahkuski üks kodanikest.

Marianne Mikko, kes pidi varem lahkuma, vastas lühidalt, et peab Vene erakonnaga ühinemist põhjendatud sammuks. Ta ütles, et Vene erakond tunnistab oma viga kui ta valimiste ajal andis kandideerimise võimaluse Dimitri Klenskile ja teistele äärmuslastele ning on lubanud nimetatud isikutest edaspidi distantseeruda.

Pikemalt rääkis seoses elamislubade skandaaliga Annely Akermann, kelle sõnul erakonna sisese surve tulemusena lahkusid liikmeskonnast Indrek Raudse ja Vladimir Stelmach. Tema sõnul näitas volikogus Ken-Marti Vaherile siseministrina jätkamiseks antud 70 häält 105-st, et erakonna toetus ministrile on nõrk. Küsimusele kas ta liigitab end kampsunite või äraostmatute poolele vastas Akkermann, et tegelikult on ta Laari poolel, mis on isamaaliidu vanim osa. „Olen seega üsna üksik uitaja oma erakonnas ja kuna mul puudub meeskond, siis ei pea praegu võimalikuks ka erakonna esimehe kohale kandideerimist,“ vastas IRL-i poliitik, kes samas tundis, et pole võimatu erakonna juhina mõne naise esile kerkimine.

Jüri Jaanson selgitas, et kuigi  kandideeris Riigikogusse väljaspool Pärnumaa ringkonda, kuulub ta samuti Pärnumaa saadikurühma, sest on olnud 27 aastat Pärnu linna kodanik. Pärnumaal soovib ta aidata kaasa ettevõtluse arengule, koolivõrgu ja hariduse tingimuste paranemisele, eriliselt on spordiveterani südamel kergliiklusteede rajamine ja lubab toetada Rail Baltic ehitust.

Kaja Must ütles, et ajast mil Jüri Jaanson saavutas hõbemedali, kasvab tema aias spordikuulsuse nimeline ploomipuu.

Tunnipikkuse kohtumise kestel sai teed või kohvi juua ja ampsida maitsvaid kringleid. Kringlit pandi kõigile ka koduteele kaasa.

Samal teemal: