Võidupüha maratonipäeva poolmaratoni start Paikusel

Legendaarse Vabadussõjaga liidetud iidne maratoni traditsioon

Võidupüha maratoni peetakse alates 2012. aastast ja seda korraldab Pärnumaa Spordiliit koostöös maakonna omavalitsuste, mitmete mittetulundusühenduste ning avaliku sektori asutustega. „Tuli tuleb juurte juurest“ – nii ütleb maratoni tunnuslause, viidates Pärnumaa tugevatele seostele iseseisvuse ja sõltumatu riigi saavutamise loos. Ehe ja sinimustvalge maraton pakub võimalust läbida rada kordumatul teekonnal, viies osalejad mööda olulistest ajaloomälestistest ja tutvustades Pärnumaa kaunist looduskeskkonda. Pulli küla, Reiu muinasasula, Reiu-Raeküla luitemännik, pilkupüüdev Jaansoni kallasrada, Tallinna Väravad, Vallikäär, Pärnu rand – need on vaid mõned maamärgid, mis teevad maratonikogemuse ainulaadseks. Finišiala on kuninglik, sest viimased kilomeetrid kulgevad Pärnu suvemelus ning finišeerutakse mööda vanalinna peatänavat Rüütli platsil asuva Eesti Vabariigi väljakuulutamise monumendi juures.

Maratonile antakse kahuripauk kell 13.30 Toris asuva Püha Jüri ratsamonumendi juures. Kuid enne seda peetakse keskpäeval Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus jumalateenistus, kus süüdatakse mälestustuli kangelaste auks. Tõrvikutuli usaldatakse Pärnumaa noorte teatejooksjate kätte, kes on 42,2 km pikkuse teekonna jaganud 8 vahetuse peale.

Maraton Eesti triipkoodi värvides

Projektijuht Vahur Mäe ütles, et Pärnumaa Spordiliit soovib Võidupüha maratoni olemust rõhutada just sinimustvalgete värvide rohkusega. Koostöös Tori Vallavalitsuse, Sindi Gümnaasiumi, Eesti Sõjameeste Mälestuskiriku ja Eesti Lipu Seltsiga tuuakse rajale enam kui poolsada normaalmõõtmeis sinimustvalget lippu. Tori valla arendusnõunik Aarne Põlluäär ütles, et kümneid lippe hoiavad Tori Põhikooli õpilased ja isetegevuskollektiivide liikmed.

Sindi Gümnaasiumi õpetaja Egle Valdaru lubas tulla peaaegu terves koosseisus oma 5A klassi õpilastega maratonijooksjaid ergutama. Valdaru sõnul viibis 5A lipu päeval metsalaagris ja ei saanud seetõttu 4. juunil Pärnus Rüütli platsi pidulikul lippude rivistusel osaleda. Nüüd tahetakse kasutada head võimalust ja tulla jooksjaid innustama päris suurte lippudega. Ajaliselt sätitakse end paika nõnda, et esimesed Sindi linna läbivad maratoonarid saaksid läbida pika lippude spaleeri. Lippudega tervitatakse saabujaid ka Rüütli platsil.

Rajameistri juhised

Jooksjaid abistavad pikal teekonnal vabatahtlike salgad. Jahutav vesi välispidiseks ja seesmiseks kasutamiseks on kindlate vahemaade järel kindlasti väga oluline. Rajal on 12 teeninduspunkti.

Rajameister Jüri Leesmäe juhib tähelepanu, et Võidupüha maraton mõjutab mitmel riigimaanteel ja Pärnus liikluskorraldust ning seab kiiruspiiranguid. Alates kella 12-st kuni 14-ni on Tori alevikus Pärnu-Tori maantee km 20,7-21,5 autoliiklus häiritud. Lisaks on kõrgendatud tähelepanu all järgmised maakonna maanteelõigud: Tori-Rütavere, km 0-11,83; Urge-Sindi, km 1,4-2,1; Pärnu-Tori teeületuskoht, km 2,7; distantsile jäävad kergliiklusteed ajavahemikus kell 11-17.

Pärnu linnas kulgeb võistlusrada mööda Liivi teed, mille liiklussõlmedes aitavad korda tagada politsei ning korralduse liiklusreguleerijad. Teisiti, võrreldes eelmiste aastatega, on raja kulgemine ilma Papiniidu ja kesklinna sildasid ületamata. Liivi teelt suundutakse Uue silla alt jõe vasakkalda rajale. Edasi suundutakse Vana silla alt Õhtu tänavale, läbitakse Tallinna Väravad ning liigutakse läbi Jahtklubi Rannaparki. Jätkuvalt viib jooksutrass osalejad Tervise Paradiisi tagant Mai kergliiklusteele, tagasipöördega Tammsaare puiesteele ning suundub mööda alleed uuesti kesklinna poole. Tammsaare pst ja Aia tänava ning Supeluse ja Suvituse tänavate ristumiskohtadel on taas reguleerijad. Lisaks on kõrgendatud tähelepanu all Munamäe piirkond, sest sealt liiguvad osalejad taas Tallinna Väravate alla, kust suundutakse üle Akadeemia tänava finišisirgele Rüütli tänavale.

Sujuvat liikluskorraldust ning osalejatele parimaid tingimusi aitavad tagada politsei, kaitseliit ning korralduse vabatahtlikud. Korraldajad paluvad liiklejatelt mõistvat suhtumist ning osalejatega arvestamist!

Maraton laste ja teiste osalejate osalusel

Maratonjooksu päeval toimub muudki. Kell 13.00 algavad lastejooksud Rüütli platsil. Paikuselt Reiu Puhkekeskusest minnakse kell 14.00 poolmaratoni käimisretkele ja 15.15 antakse samas poolmaratoni start. Esimesed maratoonarid peaksid jõudma finišisse umbes 16.10 ja poolmaratoonarid 16.30, käijad pool tundi veel hiljem. Praeguseks on stardiprotokollis kirjas ligi 130 maratoonarit, 160 poolmaratoonarit, paarkümmend käimsiretkelist ja ligi 30 lastejooksul osalejat.

Mälestustuli muutub võidutuleks

Mälestustuli ei liigu nii kiiresti, kui maratoonarid ja tule saabumist võib Rüütli platsile oodata umbkaudu ajavahemikus 17.15 kuni 17.30. Tallinna Väravate juures liituvad kõik tulekandjad ja liiguvad ühiselt finišisse, kus nad pidulikult vastu võetakse. Tule saabumise järel toimub ka autasustamine. Maratoni üldvõitja saab aastaks enda valdusesse Eesti Sõjameeste Pärnumaa Ühenduse poolt annetatud rändkarika. 2012. aastal graveeriti esimese võitjana karikale Kristo Reinsalu nimi, aasta hiljem vääris sama au Indrek Ilumäe. Tule võtab üle Kindral Johann Laidoneri Seltsi esimees Trivimi Velliste, kes koos seltsi noorliikmete ja mõnede Pärnumaa noorkotkastega toimetab tule Kaitseväe soomustransportööril Valga linna, kus toimub Kaitseliidu paraad. Torist on võidupäeva paraadidele tuld kantud alates aastast 2000. Kaitseliidu avalike suhete osakonna juhataja asetäitja major Tanel Rütman täpsustas, et Toris süüdatav tuli on mälestustuli, mis muutub tavakohaselt võidutuleks 23. juuni hommikul, kui sellele liidetakse eelmisel õhtul süüdatud muinastuli. Käesoleval aastal liitub kahe tulega veel Valga laulupeotuli.

Võidupüha maratoni profiiliga rajakaart

Samal teemal: