Seekordne raamatupidu on pühendatud laste- ja noortekirjandusele ja Eesti Vabariigi 90-ndale aastapäevale. Külla tulevad lastekirjanik Leelo Tungal ja luuletaja Maarja Kangroga, lastekirjanik Tiia Toomet ja Jaan Kaplinski ning Tartust pärit lastekirjanik Heiki Vilep ning noorsoo- ja lastekirjanik Ruth Vassel. Kirjastusted aga pakuvad raamatuid veidi odavama hinnaga. Raamatupeo juht, Võtikverest pärist ajakirjanik ja kirjanik Imbi Paju usub, et hea raamat ja jutustus õpetavad inimest lapseeast alates mõistma elu ja iseennast.

Nii ei ela suured jutustused mitte ainult raamatulehekülgedel ega ajalehtedes. Elust võetud jutustused on samuti tähtsad, ja lapsed armastavad neid väga. Psühholoogid on tõdenud, et need lapsed , kellele on jutustatud nende suguvõsast toredaid lugusid, kuid ka kurbi, neil lastel kujuneb kõrgem enesehinnag ja nad tajuvad end täiskasvanute poolt väärtustatuna. Selline sisemine enesekindlus on aidanud neid hiljem ka mures ja õnnetuses paremini hakkama saada.

Meie jutustamise traditsioon ja rituaalid räägivad sellest, kes me kultuurirahvana oleme ja millised on meie väärtused. Millise mõtte või jutustusega me reageerime mingitele nähtusele ja kuidas me räägime oma maast, kaasinimestest, lähedastest ja oma elust.

Tugevaid emotsioone sisaldavad muinasjutud ja lood võivad olla lapsele ka teraaplised, sest nende abil on võimalik käsitleda tundeid, mida me kõik oma elu jooksul tunneme: armastust, armukadedust, viha, hüljatust jne.

Imbi Paju arutleb neil teemadel koos kirjanikega raamatukülapäeval. Nii on Võtikvere oma raamatupeo traditsiooniga kujundanud küla väikest kogukonda ja inimeste vahelisi suhteid sõbralikeks. Pidu valmistab ette kogu külarahvas talgute korras ja südamega. Raamatupeole annab toredust juurde Torma põhikooli draamaringi poolt, kirjanik Leelo Tungla luuletuse "Sajajalgse sekeldused" ainetel tehtud väike etendus.

Katrin Raidma ja Kristel Noormägi viivad lastega läbi põnevaid mänge ja külamajas on lastele avatud lugemispesa, kus lapsed saavad joonistada ja raamatuid vaadata. Ülle Säälik võlub lapsed näomaalingute kaudu muinasjutu maailma. Kirjandusele pakub vaheldust Vaiatu noorte bänd ja Torma noored line-tantsijad. Täiskavanutele pakub külakosti Tabivere harrastusteater Raivo Adlase poolt lavastatud etendusega "Roosade prillidega Ameerika Kristus ja vedelvorstist viimne eurooplane Mikumärdi". Kogu pidu on külastajatele tasuta.

Lisateavet telefonidel:

Eha Vesiko 5229065

Krista Pint 5043322