Toonane valitsuse eriside juht Aadu Jõgiaas ütleb, et side oli siis ja on tänaseni väga tähtis. Kui lakkab töötamast raadio- või satelliitside, siis kaob varsti ka küberside koos serveritega. „Kõik teavad side olemasolust. Aga võitlus vähestele näha,” lisab mees.

Et Eesti vajab korralikku eetrivõimalust ja sidekeskust, sai selgeks pärast verist Vilniuse pühapäeva.

Et Ülemnõukogu ja valitsus saaksid vajalikult hetkel eetrisse minna, ehitati Eestis salajane sideliin Toompealt Kloostrimetsa teletorni ja ka varusaatjatesse. Sidesüsteemid ja kaugejaamad olid toona julgeolekukomitee (KGB) kontrolli all. Seepärast salastatus.

Vajalik oli kaitsta ka Kloostrimetsa teletorni 22. korrust. Sealt käis releeliinide kaudu side Soomega. Läbi Tallinna jõudis jaanuaris telepilt Vilniuse jõhkratest sündmustest laia maailma. Samuti sai teletorni kaudu pidade sidet Aegviidu ja Kesk-Eesti releemastidega.

Hoopis tähtsam saatejaam pandi püsti Tabasalus asuvasse tornmajja. “Viimasele tehnilisele satelliitside hoolduskorrusele rajasid viis meest jaama. Need mehed olid Viktor Repponen, Meelis Tellmann, Lembit Kullmar, Hellar Pagi ja Tarmo Tölp,” ütleb Jõgiaas. 25 aastat tagasi oli see ultralühilainel töötav saatja Eestis üks parimaid Sellega püstitati toona ka sidekauguses omamoodi rekord. Peaminister Edgar Savisaare käsutuses oli ühevatine saatja. Sellega saadi Põlva teenindusmaja neljandalt korruselt Tabasaluga otseside.