Aastavahetuse pidustused on tavapäraselt üsna pikad – algavad varakult ning vapraimad peavad vastu kuni järgmise hommikuni. Seega tuleb toidulauda planeerides arvestada, et sööki peab jätkuma kõikidele mitmeks toidukorraks. Soovitame ühele lauale panna maitsvaid snäkke ja puuvilju, kust pidulised igal hetkel midagi suhu pista saavad. Sinna võiks valida põnevaid juuste koos sobivate moosidega ning rohkelt erinevaid puuvilju ja pähkleid.

Aasta viimane päev annab suurepärase võimaluse uusi maitseid avastada! Näiteks trühvlite või nõgesega talujuustu. Või hoopis oliivide ja tomatiga kitsepiimajuustu. Juustude kõrvale sobivad nii ingveri- kui ka viigimarjamoos ja apelsini-tšilli ning tšilli-pohla maius.

Põhiroog

Põhikäigu roogadeks vali rohkelt erinevaid mereande, sest rasvane liha on oma tähelepanu juba jõululaual kätte saanud. Kui kodumaised kalad on juba palju kordi söödud, siis võiks eelistada hoopis värske tuuni fileed, põnevat kalmaari või ülimalt maitsvat ja kiirelt valmivat kammkarbi liha. Iga pidulaua ehteks ja üllatuseks on ka kaheksajalg, millest saab valmistada hõrgu salati või suussulava pastaroa. Tõelisele gurmaanile saab teha meelehead ka värskete austrite, jõevähkide või karpide serveerimisega. Retsepte on muidugi sadu, kuid siin üks Nami-Nami veebilehelt pärit rannakarpide valmistamise viis, mida tasub järele proovida.

Rannakarbid sinihallitusjuustuga

Koostisosad: 1 kg värskeid rannakarpe, 1 hakitud sibul, 2–4 purustatud küüslauguküünt, 2 sl võid, 2–3 dl kuiva valget veini, musta pipart, valget pipart, 0,5 sl hakitud värsket rosmariini või tüümiani e. aed-liivateed või salveid, 2 sl hakitud värsket peterselli,100 g sinihallitusjuustu, peale veel ohtralt värsket peterselli.

Hõõru rannakarbid jooksva külma vee all harjaga puhtaks, vajadusel eemalda “habe”. Eemalda kõik katkised karbid ja need, mis koputamisel ei sulgu. Võta suur kaanega pott, kuumuta selles või ning hauta sibul ja küüslauk võis kuldkollaseks. Lisa vein ja maitseained ning keeda tasasel tulel paar minutit. Lisa sinihallitusjuust ja kuumuta, kuni juust on sulanud. Suurenda kuumust, lisa rannakarbid ja pane potile kaas peale. Keeda kõrgel kuumusel, potti aeg-ajalt raputades, 4–5 minutit, kuni rannakarbid on avanenud. Tõsta keedetud rannakarbid sügavale taldrikule, kallapeale keeduleem ja puista peale rohkelt hakitud peterselli .Serveeri värske pika saia või muu valge leivaga.

Kihisevad

Jookide osas ei peaks küll küsimusi tekkima – aastavahetuse joogid olgu kihisevad! Kõige kuulsam ja nooblim šampanja meetodil valmistatud vahuvein champagne ehk šampanja on pärit Prantsusmaalt, Champagne piirkonnast. Lihtsamad šampanjad on värskemad ja sobivad paremini värskemate kalast ja mereandidest valmistatud eelroogadega, aastakäigu šampanjad sobivad enam grillitud mereandide ja soojade kalaroogadega, rosé šampanjad passivad kenasti erinevate singilõikude ja pasteetide, aga ka kergemate lihatoitude kõrvale. Muidugi tasub proovida ka veidi soodsamasse hinnaklassi kuuluvaid proseccosid või cavasid.

Magustoiduks

Ja lõpetuseks midagi magusat ka! Kui kõht head paremat täis, piisab ainult puuviljadest ja kvaliteetsest šokolaadist.

Puuviljade hulgast vali lisaks traditsioonilistele mandariinidele ka midagi eksootilisemat –näiteks kumkvaat, tamarillo ning rambutan. Ja ära unusta viinamarju! Hispaanias on traditsiooniks süüa täpselt aasta vahetudes 12 viinamarja ning iga suhu pistetud viinamari iseloomustab saabuva aasta kuid – magus mari toob hea ning hapum mari mitte nii hea kuu. Loodame, et teie suhu satuvad vaid tõeliselt magusad viinamarjad!