Abipolitseiniku mitmekülgne töö

Laupäeva, 12. aprilli hommikul ärkab Aavo juba aegsasti, et kella kaheksast hommikul alustada 12-tunnist vahetust. Sel päeval saab üheks peasündmuseks narkomaani kinninabimine ning toimetamine kinnipidamisasutusse.

Operatsiooni teostab ta koos kutselise politseiniku Karmo Kaasikuga ja sel päeval läheb meestel kõik libedalt. Kõik päevad pole aga vennad ja raskeid valvekordi tuleb Aavol ette küll ja veel.

Aavo märgib, et peamiselt nädalavahetusi sisustav abipolitseiniku töö ulatub tegevuse poolest seinast seina. „Olen turvanud NATO kohtumist, Õllesummerit, valvanud laulupeoliste und, otsinud metsas kadunuid, osalenud paraadidel. Tavapatrull osaleb liiklusjärelevalves, tulekahjude juures, öörahu rikkumistes ja peretülides korralekutsujana. Viimase puhul on vahel tunne, et tahaks mõlemale osapoolele esimesed triibulised anda, et mõistus pähe tuleks," räägib abipolitseinik.

Peretülid on Aavo silmis justkui kasvava trendiga. Vahel on nii, et tüli põhjus on vägagi tühine ja kisa on rohkem kui villa, aga politsei kutsutakse kohale. Mida siis sellistega ikka teha, kehitab Aavo olgu.

 „Oleme jõudnud olukorrani, kus soovimatu külalise väljaajamiseks tuleb ka politsei kutsuda. Ehk minu kodu on minu kindlus, aga selle kaitseks pean ebameeldivuste vältimiseks politsei kutsuma," arutleb Aavo ja leiab, et kui trend jätkub, peab riik kuidagi paksemaks muutuma. Õhukeses riigis nõuab olukorraga toimetulemine ka kodanikelt isiklikku panust. Eks abipolitseinikuks olemine aitab väheke kaasa kodanike turvatunde suurendamisele.

Igatahes on see Aavo jaoks huvitav töö ning mõistagi õpetlik. „Olen jõudnud arusaamisele, et kiiruse ületamine on minu jaoks ülikallis. Ja purjus peaga sõitmine viib pankrotti."