Kassapidajal 4000 krooni puudujääki

Pühapäeval, 25. mail oli Kaiu vallamajas Kaiu Piimaühingu erakorraline peakoosolek, millest haruldaselt elavalt osa võeti. Vaevalt on keegi Kaius, kus ikka asju rahulikult ja ilma suurema kärata aetakse, sarnast mürarikast koosolekut näinud, kui seda viimane oli.

Kassapidaja Edgar Ustem, kelle tegevuse ajal tekkis 4000 krooni puudujääki, püüdis seletada, et puudujääk tekkinud sellest, et temale antud pankadest vähem raha, tema ise aga maksnud jälle rahvale piimaraha rohkem, kui tõeline summa raamatus olnud ja ka avansside kohta läinud tõendusdokumendid kaduma.

Ent neid seletusi koosolijate poolt ei tahetud uskuda, vaid ollakse veendunud, et puudujäägi tekkimise põhjused seisavad hoopis mujal, nagu laekahoidja laiutavas eluviisis jne. Oma puudujäägi katteks oli Edgar Ustem esitanud Kaiu Piimaühingu juhatusele ainult ühe isiku, oma isa vekslid 4000 krooni väärtuses, sest Edgar Ustem ise on täiesti varanduseta isik.

Nüüd läks asi maruks. Kaheldakse, kas allkirjad vekslitel on ehtsad ja kas girant jõuab üldse vastutada nii suure summa eest. Ühed tahavad tervet juhatust põhikirja alusel kassa puudujäägi eest vastutavaks teha, kuna teiselt poolt väidetakse, et ühingu üldkoosolekul on Eduard Ustem otsekohe kassapidajaks valitud, nii ei olnud juhatusel omavahel jagamiseks mingit võimalust, sellepärast ei saa ka tervet juhatust solidaarselt puudujäägi eest vastutavaks teha.

Häälte enamusel võetakse vastu otsus, mille põhjal peab Edgar Ustem Kaiu Piimaühingule oma puudujäägi igal aastal 500 krooni ühes protsendirahaga, mis on 5% summast, tasuma.

Juhatus tagandati täies koosseisus

Kuna senise juhatuse vastu oli juba üle aasta opositsioon, eriti kirjatoimetaja ja esimehe tegevuse üle, võeti revisjon komisjoni nõudel juhatuse usalduse küsimus koosoleku päevakorda.

Juhatuse saamatus paistis eriti silma selles, et laekahoidja suure puudujäägi likvideerimiseks polnud juhatusel mingeid kavasid ja ettepanekuid. Kõik töö jäeti selles küsimuses peakoosoleku kaela, samuti polnud juhatuse poolt kindlaks määratud mingit rahahoidmise korda. Kõik sündis täiesti laekahoidja enda heaksarvamise järele.

Veel oli avansside andmisel täieline korralagedus, mõnele piimatootjale anti poole aasta piimaraha ette!

Koosolijate meelepaha senise juhatuse vastu oli niivõrd suur, et koosolekul avalikult kutsuti piimaühingu liikmeid juhatuse vastu hääletama. Et kaasa hääletasid ka kolm juhatuse liiget ja raamatupidaja, sai juhatus poolt 4 häält ja 35 häält vastu.

Seega avaldati senisele juhatusele täielist umbusaldust. Nii ei tulnud teine ettepanek, milles nõuti Eduard Ustemi juhatusest kõrvaldamist, enam üldse hääletamisele.

Uude juhatusse valiti esimeheks Martin Luige, kassapidajaks Hans Rasson ja kirjatoimetajaks August Lang.