Võrumaa huvijuhtidel tekkis mõte mõte kilplastele külla minna, reis sai teoks kooliaasta lõppedes. Kilplased on tegelased, kes on kuulsad ebaotstarbeka, mõttetu tegevuse ja narritempude poolest. Kilplased ei ole jäänud vanasse aega tarretuma, nad peavad ajaga sammu.

Kilplased ei ole jäänud kõrvale poliitikast, euro tulekust, majanduslangusest ja igapäevaelust. See teeb teemapargi väga lähedaseks ja koduseks. Selle nutika rahva elust tasub eeskuju võtta, sest maailma muutmiseks tuleb ennekõike ise muutuda.

Kahetunnine matk teemapargis, Kilplaste Nõukoja külastus, kus keegi ei jätnud kasutamata head võimalust kotist endale tarkust juurde panna ja Kilplaste Koda, kus igaüks sai kilplaste suveniire osta, mis kuskilt otsast ikka kiiksuga olid ja rõõmsa tuju tegid.

Tähtsamad atraktsioonid, mida külastasime olid: Kilplaste Nõukoda, peavärav (kilplastel aeda ei olnud, aga värav ikka oli), rauast kiik, püstkoda, kilplaste ilmajaam, väljak korvpalli- ja võrkpalli mängimiseks, terviserada, täpsusviskemäng kurikatega, kilplaste kümbluspaat (kilplastel käib vesi paadis sees, mitte väljaspool), kilplaste 2-korruseline kemmerg, puucee ehk häda abi koht, 12 vigursaetud puuskulptuuri, soolapõld jpm. Ekskursioon algas Kilplaste Kojast ja lõppes Kilplaste Kojas, mis pole veel päris valmis. Miks siis mitte kilplastest eeskuju võtta ja rõõmsa tujuga edasi rühkida. See on näide, kuidas ühest heast ideest saab terve lugu ja elamisstiil. Seda tõendas ka teemapargi perenaine ja kõigi toredate ettevõtmiste hing Helena Siiroja, kes külaliste juurde kepphobusel ratsutas.

Miks kepphobusel? Lugu räägib järgmist: "Uppakallo ülemisand pidi Kilplasse külla tulema, et oma silmaga vaadata seda kummalist ja kuulsat rahvast, keda oli kuulnud siin elavat. Et aimu saada kilplaste taibukusest või taipamatusest, saatis ta saadiku sõnaga ette, et kilplased talle vastu tuleksid pooljalgsi-poolratsa. Kilplased mõtlema, kas minna pooled mehed hobuse seljas ja pooled maas, või minna üks jalg jaluses ja teine maas. Lõpuks tuli pagar Hapuleival hea mõte minna kepphobustel!"

Loomulikult on teemapargis kepphobustel ratsutamise võistlused, kus mõõtu võtsid ka Võrumaa kangemad ja julgemad huvijuhid. Prooviti kätt ka omamoodi hasarti tekitavas munagolfis.

Ekskursioonist osalejad lubasid kindlasti osaleda kilplaste vastlatrallil, kus mõõtu saab võtta ülesmäge liulaskmisel. Meile meeldiks kui vastlatrall oleks suvisel koolivaheajal, sest kes keelab vastlatralli suvel teha.

Meil süttis ideelamp peas õige mitmel korral, küllap sünnib sellest kasu meilegi. Teada on kõigile seegi, et papa Kreutzwald siin Võrumaal oma parimad aastad veetis. Oleksime nagu kaugelt sugulased ja sugulasi tuleb meeles pidada ja aegajalt külastada. Soovitame Kilplalat külastada kõigil lastel ja täiskasvanutel, ikka heade ideede ja hea tuju saamise eesmärgil. Antsla vallast käis Kilplalas Gertu Reva, Elin Kroon, Liivia Rebane ja Janika Tõntsel.