Tehingut Metro Capitalis juhtiv Nigul võiks rõõmust rõkata, kuid tema hoopis pahandas ajakirjaniku helistamise peale. „Ma tean küll, keda see tehing häirib, ega soovi nii madalale tasemele laskuda,” ütles Nigul. „Lähipäevil saadame müügi alustamise kohta pressiteate ja sealt võite lugeda kõigest, mis tegelikult on oluline: suurepärase projektiga majad ja väljaarendatud infrastruktuur.”

Niguli pahameelt võib selgitada asjaolu, et Laheranna kinnistu ümber on juba aastaid möllanud kohalik poliitskandaal, mis viis isegi vallavalitsuse väljavahetamiseni.

Magusad soodustused

Jõelähtme vald sõlmis 1999. aastal toonase, Reformierakonna nimekirjas kandideerinud vallavanema Taimi Saarma abiga Laheranna kinnistu müügitehingu osava kolmiku juhitud Jõelähtme Arendusgrupi kasuks. Kinnistu maksumuseks lepiti kokku isegi tollast turuolukorda arvestades ostjale soodne summa – ligi 760 000 eurot. Kuid tehingule lisati kaustade viisi eritingimusi, mis tõid krundi ettevõtjatele kätte vaid viiendikuga nimetatud summast. Suurema osa sellest ehk üle 600 000 euro pidi ostja vallale tasuma kümne aasta jooksul. Kuid see summa ei pidanud laekuma mitte rahana, vaid kokkuleppelise tasaarveldusena: arendaja sai õiguse arvestada kinnistu infrastruktuuride rajamiseks kuluv summa tehingu maksumusest maha. Siin peetakse silmas näiteks kinnistu juurde rajatavat kergliiklusteed.

Lepingutingimused nägid ette suurema osa tasaarvelduste tegemist alates 2011. aasta lõpust.

Niimoodi said kinnisvaraarendajad vallalt oma kinnistu arendamiseks kümneks aastaks justkui ilma intressita laenu. Turul hüpoteeklaenu võttes võiks sama aja jooksul laenajale tagasi makstav summa ulatuda isegi üle kahe miljoni euro.

Jõelähtmes möllanud kired sundisid mullu kevadel lepingut muutma, mille tulemuste üle väljendavad vallajuhid nüüd rahulolu. „Lepingut sõlmides ei sätestatud tõepoolest Arendusgrupile kirjalikult intresse nende summade peale,” tõdes Jõelähtme vallavanem Andres Umboja. „Kuid arendajad nõustusid nüüd kergliiklustee rajamisega, mis ei teeninda üksnes nende kinnistut, vaid tagab vallarahvale ligipääsu Laheranna randa, samuti on neile juba väljastatud kanalisatsiooni rajamise ehitusluba ning saadud lubadus Neeme kooli projekteerimise rahastamiseks.”

Rajavad tee ja torud

Mullu sõlmitud kokkuleppega loobub arendaja arendusprojekti kuludega müügihinna tasaarvelduse õigusest ning rajab tasumata summa eest vallale 2015. aastaks kergliiklustee pikkusega 8,4 kilomeetrit ja maksumusega ligi 640 000 eurot. Samuti katab ettevõtja Neeme küla ja Laheranna arenduse vahele ligi miljon eurot maksva kanalisatsiooni rajamise kulud. Väiksem summa, mis aga kohalike elanike südamed kiiremas rütmis lööma paneb, on 32 000 eurot, mis läheb Neeme külas lasteaia-algkooli rajamiseks vajaliku planeerimise kuludeks.



Krundid kohe müüki

Metro Capitali koduleht väidab, et Laherannas on kaks krunti juba uue omaniku leidnud, kuid müüki kuulutavat pressiteadet on oodata alles lähipäevil.

Kahe krundi müügiga kattis arendaja kinnistu soetamismaksumuse ja kaheksa järgneva tehingu pealt teenitava rahaga finantseeritakse nii vallale kui ka kruntide ostjatele lubatud infrastruktuuride rajamist ligi 1,7 miljoni euro väärtuses. Niimoodi võib projekti õnnestumise korral teenida paar miljonit eurot, mis ületab tehingu alustamiseks sisse pandud rahasummat rohkem kui kümme korda.

Edukas müük oleks silmapaistev saavutus üha jaheneval kinnisvaraturul: Harjumaal tehti tänavu esimesel poolaastal ligi kaks korda vähem tehinguid ja ligi kolm korda väiksemate summade eest kui 2007. aastal.

Laheranna eramukrundid asuvad Tallinna kesklinnast pooletunnise autosõidu kaugusel mere ääres laiuval liivarannal. Kruntide suurus on üle 7000 m2 ja arendaja pakub ostjale arhitekt Meelis Pressi loodud modernseid elamuid.

Arendaja lubab krundid varustada vajalike kommunikatsioonidega – tsentraalne vesi ja kanalisatsioon, elekter, asfalttee ja tänavavalgustus. Kergliiklustee viib lähedal asuvast Neeme külast Jägala jõe rippsillani.