Neljapäeval, 7. novembril, toimus uue volikogu esimene istung. 21-st valitud volikogu liikmest oli kohal 19. Puudusid Reformierakonna nimekirjas valituks osutunud Riigikogu liiget Kalle Pallingut asendama määratud asendusliige Martina Mamontov ja sotsiaaldemokraatide nimekirjas volikogusse pääsenud Hardi Volmer.

Leping pidas

Esimese volikogu päevakorras oli traditsiooniliselt kolm küsimust: uue volikogu esimehe valimine; volikogu aseesimehe valimine; senise vallavalitsuse lahkumispalve ärakuulamine. Volikogu esimehe kandidaadiks seadis IRLi kuuluv Meelis Härms üles Arno Hirtentreu. Opositsioon seadis üles kauaaegse vallavanema, endise volikogu aseesimehe Sulev Roosi kandidatuuri.

Kui protseduurilised valimistoimingud läbitud ja hääled kokku loetud, selgus: Arno Hirtentreu sai 14 toetushäält Sulev Roosi 5 hääle vastu. Volikogu esimeheks oli seega valitud Hirtentreu. See tulemus tõestas ühtlasi, et valimistel parimad tulemused teinud IRL-i ja Reformierakonna kokkulepe pidas.

Volikogu aseesimehe kohale seati üles vaid üks kandidaat, senine volikogu esimees Helikar Õepa. Teda toetas 15 volikogu liiget, kaks oli vastu ja kaks valimissedelit tunnistati kehtetuks.

Senine vallavanem Kaupo Rätsepp tänas kõiki nelja aasta jooksul tehtud töö eest ja avaldas lootust, et uus periood on sama viljakas. Sellega oli esimese volikogu päevakord ammendatud.

Usutakse arengusse

Viiendaid kohalikke valimisi Harku vallas korraldanud vallasekretär Ene Veges kinnitas, et need valimised sujusid suhteliselt rahulikult nagu eelnevadki.

Võimukoalitsiooni moodustasid kaks erakonda, kes varemgi erinevatel aegadel võimu teostanud. Kas nüüd koos tehes saab võimuliit tugevam olema kui kunagi varem ja tehtud otsused valla elanike seisukohast parimad?

Volikogu esimees Arno Hirtentreu: "Eks Reformierakonna seisukohtadel oli IRLi omadega paljugi ühist. Kindlasti oli meil rohkem ühist kui erinevat. Esmajoones jätkame hariduse edendamist, alustada tahame Tabasalu Gümnaasiumi juurde uue koolikorpuse ehitusega, jätkata külaliikumise toetamist, kaalumisel on eakate kodu ehitus Tabasallu."

Volikogu aseesimees Helikar Õepa: "Reformierakond pakkus välja uue ristmiku väljaehitamise Haabersti ringile.

See on nii suur ettevõtmine, et siin ei tule kaasata mitte ainult Tallinna linn ja Eesti riik, vaid ka Euroopa Liidu tõukefondid.

Loomulikult toetab IRL-gi sellist ettevõtmist. Hariduse edendamisel ja muudes küsimustes on meie seisukohad ammu teada. Nii et kindlasti on meil Reformierakonnaga rohkem ühiseid kui erinevaid seisukohti."

Volmer volikogus

Veel mõned päevad peale valimistulemuste teatavakstegemist ei olnud Harku vallas 173 häält kogunud ja sellega seitsmenda tulemuse teinud Hardi Volmer kindel, kas ta tulevikus hakkabki volikogu töös osalema. Esimesel istungil teda ei olnud.

Istungijärgsel päeval kinnitas Hardi Volmer aga Harku Valla Teatajale: "Esimesel istungil mind tõesti ei olnud, kuna ei olnud Eestis. Aga et olen osalemist kaalunud oma erakonnakaaslastega, siis on kõik ühte meelt - ei tohi alt vedada neid 173 valijat, kes mulle oma hääle andsid. Hakkan volikogu töös osalema." Järgmisel volikogu istungil, mis toimub 14. novembril, valitakse vallavanem ja kinnitatakse vallavalitsus.