Iga hoone on oma nägu

Metuse müügidirektori Juhan Tootsi sõnul olid just innovatiivsus ja keskkonnasõbralikkus need omadused, mis ehitisele võidu tõid. Projekti teostamisel oli aga suur roll tellija, arhitekti, peatöövõtja Skanska ja Metuse vahelisel koostööl: „Juba hoone projekteerimise varajases faasis kaasati meid tihedalt tööprotsessi. Toimusid mitmed kohtumised, vahetasime palju tehnilist informatsiooni ja jooniseid, et leida tellijale see õige lahendus – nii visuaalselt kui ka majanduslikult.“ Tootsi hinnangul toimis koostöö peaaegu laitmatult. Projekti keerukus seisnes ettevõtte müügidirektori sõnul eelkõige just hoone kumerustes ja erinevates tasapindades. Et aga fassaad koosneb elementidest, toimus valmis elementide paigaldamine juba kiirelt; üksnes erikujuliste elementide tootmisprotsess võttis tavapärasest rohkem aega. „Enamik meie objekte on omamoodi erilised – iga hoone on oma nägu ning iga kogemus seega väga eriline ja õpetlik,“ nentis Toots samas, et sellist standardfassaadi Metusel tegelikult ei olegi. Eesti silmapaistvamatest objektidest on Metus rajanud Eesti Kunstimuuseumi KUMU klaasfassaadid ja -katuse; nende klaaspinnalt Eesti suurim projekt on Tammsaare Ärikeskus, kus klaasist pinda on üle 10 000 ruutmeetrit . Tuntumatest rajatistest on veel näiteks Riia lennujaamalgi Metuse fassaad.

Eksport esikohal

Rootsi klaasitootjate tunnustus näitab Metuse müügidirektori sõnul ettevõttele eelkõige seda, et minnakse õiges suunas: „Järelikult oleme aastaid teinud tööd, mis meie klientidele ja partneritele meeldib ning mida tunnustatakse.“ Samuti on klaasitootjate auhind kõnekaks märgiseks uutele, veel koostöö- partnereid otsivatele klientidele. Nüüd juba üle 10 aasta oma tööd Skandinaaviasse eksportinud kunagi remondiettevõttena alustanud Metuse toodangust läheb täna 90 protsenti Põhjamaade turule, kus nende partneriteks on suured ehitusettevõtted. Metuse parasjagu käimasolevatest projektidest mahukam on Tootsi hinnangul üks Skandinaavia suurimaid ehitusprojekte, Stockholmi rajatav Nya Karolinska Solna haigla, mille tarbeks toodetakse üle 1000 terasukse ja rohkem kui 500 akent.

Ekspordi osakaalu veelgi kasvatada ei plaanita, et jääda nähtavaks ka oma koduturul. Küll aga on kavas ettevõtte tootmismahtu suurendada ja nišši avardada. Kui siiani on peamiselt tegeletud alumiinium- ja terasprofiilidest fassaadide, akende ning uste valmistamise ja paigaldamisega, siis veel käesoleval aastal avab Metus Tabasalus uue tootmishoone, kus hakatakse tootma „prefab“ seinaelemente.