Kui Helmi paari päeva pärast tagasi koju sai, võttis ta oma lapsed Helmuthi ja Selma ning läks 1945. a veebruarikuus metsa Arturile järele.

Selmal jäi Kädva koolis V kl pooleli, Helmuthil III kl. Esialgu olid nad talve Loosalu rabasaarel, kuid seal lähedal toimus tulistamine ning nad lahkusid mujale. Selma oli 1,5 aastat nendega koos metsades.

Nende naabripoiss Pihtoja Felix peksti Lelles sandiks, et ta Uusid välja annaks... 1948. a liitus nendega vahel Jaan Minumets ja ka Jaan Rajamäe Raudsepa talust Kädvalt ööbis vahel nende punkris.

Jaan Minumets, pärit Rumbi külast, oli Ibaru talus koduväiks. Tal oli Piistaojalt ostetud tõukari (10 lüpsilehma) ja rehepeksumasin. Inimesed käisid Ibarus n-ö pullipäevi tegemas, kui olid nende talu tõupulli, täkku või sugukulti kasutanud, ning ka rehepeksu eest käidi tööga tasumas, mis olidki Jaan Minumetsa kõige suuremad patud! Jaan Minumets viis 1948. a nooremad lapsed - 10aastase Jaani ja 14aastase Virve Ingliste külla, oma õe Juuli Riismetsa juurde peitu. Vanem tütar Silvi elas Kuimetsas Laastul juba 1941. aastast, kui hävituspataljon Ibarut laastas ning kogu pere vahepeal Laastul pidi elama.

1948. aastast jäid taastatud Ibaru koju haige poeg Ülo ja ema Linda. 18.01.1949 saadeti Linda Minumets Siberisse, süüks oli, et ta 150 ruumi puudenormi täitmiseks kasutas abilist. See norm määrati alla 50aastastele naistele - Linda Minumets oleks saanud kuu aja pärast veebruaris 51aastaseks. Jaan Minumets oli metsaservalt pealt näinud, kuidas ta naine kodunt minema viidi...

Paar kuud hiljem, märtsiküüditamisega 1949 saadeti haige poeg Ülo Siberisse ning sinna ta jäi.

1950. a lõpus tuli seadus, et küüditatud emadele, kellel jäid alla 12aastased lapsed maha, antakse amnestia. Tütar Virve Ingliste koolis kuulis seda kusagilt ja oli initsiaatoriks taotluste esitamisel.

Vene keele õpetaja kirjutaski mitu pöördumist Krasnojarski kraisse ning ema saigi tagasi 1950. a lõpus, mõni kuu enne noore Jaani 12aastaseks saamist.

Isa oli selleks ajaks juba 9 kuud tagasi hukkunud nüüd tähise saanud punker-hauas. 23.03.1950 hommikul kell 4 tuli Jaan Minumets Rumbi külast Lutsult oma venna Juhan Murumetsa juurest ning kell 6 visati granaadid ja süüdati punker. Helmi Uus oli imekombel ellu jäänud ning valge riie käes välja tulnud, kus ta siis maha lasti. Nooruke Helmuth Uus oli selleks ajaks kipsis seljaga lamaja haige.

Rajamäe Jaan Kädvalt oli eemalt tulistamist kuulnud ning ennast ise üles andnud, mille peale ta vangi saadeti. Uuside tütar Selma (19) arreteeriti ning esimene kohus oli Narvas, kus ta sai teada, et ta pere on hukkunud... Ta viidi läbi kümnete vangilaagrite...

Hilisemas elus suhtles Selma pikki aastaid oma Kädva kooli õpetaja Helvi Kolloga ning naabrid Pihtjõed hoidsid alles ta ema õmblusmasina.

Omaksed tänavad Käru vallavalitsust sedavõrd suurepärase ürituse korraldamisel.

Südamlik austus kõige eest Käru vallavanemale Elari Hiisile. Tänu ka Mihkel Hauale, kes mälestuskivi kohale korraldas. Eriline tänu Käru noorkotkastele ja kodutütardale, kes külma ilma trotsides kaunile üritusele oma suure panuse lisasid. Tänu kohalikule Kaitseliidule, kaitseväe meeskoorile ning orkestrile.

Eha Metsallik 28.03.2012