Seega - busside väljumisaegades ja marsruudis ei muutunud midagi, aga Tallinna ja Saue vahel sõidavad nüüd vaid AS-i Hansabuss bussid liininumbriga 191. Bussides kehtivad kõik Saue elanikele linna poolt kehtestatud soodustused.

Kindlasti on õigustatud küsimus, miks muudatus „üleöö" aset leidis ja etteteatamise aeg nii lühikeseks jäi. Siinkohal on mõistlik ajas tagasi minna ja toimunust ülevaade anda.

Vedaja seab ohtu inimeste elu ja tervise

Möödunud aasta sügisest alates pöördusid sauelased üha sagedamini Saue Linnavalitsuse poole, sest nad ei olnud rahul AS-i Harjumaa Liinid teenindusega liinil nr 190. Linnavalitsuse järelepärimistele, miks probleemid esinevad, bussifirma vastama ei soostunud.

„Viimaseks piisaks karikasse" oli, kui liinibuss tänavu 18. jaanuari hommikul Sauel maha põles.

22. jaanuaril esitas Saue Linnavalitsus Harju Maavalitsusele taotluse AS-i Harjumaa Liinid liiniloa tühistamiseks bussiliinil nr 190. Linnavalitsus leidis, et vedaja käitus äärmiselt vastutustundetult, saatis teadlikult liinile sõitjate veoks bussi, mis ei vastanud sõidukite tehnojärelevalve eeskirja nõuetele, ja seadis nii ohtu sõitjate ning teiste liiklejate elu ja tervise.

Vastavalt seadusele annab maavalitsus liiniloa reisijateveoks maakonnaliinil, võib selle peatada või kehtetuks tunnistada ja ka vedaja üle järelevalvet teostada. Linn seda ei korralda.

Uus ja sama tõsine ohumärk

Harju Maavalitsus asus linnavalitsuse taotlust menetlema ja bussifirma üle järelevalvet teostama. Kui menetlus oli veel pooleli, tabas politsei 26. veebruaril liini nr 190 bussijuhi nii joomasena reisijaid vedamast, et algatas kriminaalmenetluse.

Seepeale esitas Saue Linnavalitsus 27. veebruaril, kui oli juhi joobe kohta politseist kinnituse saanud, Harju Maavalitsusele järelepärimise, kui kaugele on liiniloa kehtetuks tunnistamise protsess jõudnud.

Edasi veeres „pall" imekiiresti. AS Harjumaa Liinid esitas 28. veebruaril ise Harju Maavalitsusele taotluse, et soovib 190 ja 190A liiniloa ennetähtaegselt lõpetada.

Maavalitsus rahuldas taotluse kohe, määras liinilubade viimaseks kehtivuse päevaks 3. märtsi ja jättis arvestamata Saue Linnavalitsuse ettepaneku, et etteteatamise aeg võiks olla kahe nädala pikkune, et jõuda reisijaid muudatustest informeerida.

AS Hansabuss tihendas liini 191 graafikut

AS Hansabuss leidis võimaluse, et alates 4. märtsist bussiliini nr 191 graafikut tihendada, nii et reisijate jaoks jääksid senised busside väljumisajad Tallinna ja Saue suunal samaks.

Et üleminek oleks võimalikult lihtne, leppisid Saue Linnavalitsus ja AS Hansabuss kokku, et perioodil 4.-10. märts saavad need inimesed, kellel on AS-i Harjumaa Liinid kehtiv perioodikaart, bussiliinil nr 191 tasuta sõita. Sealt edasi peab omama juba liinil nr 191 kehtivat sõidudokumenti. 30 päeva kaarte liinile 191 saab osta bussijuhilt.

Liini nr 190 pärast 4. märtsi kehtivaid perioodikaarte saavad kasutajad tagastada

  • esitades meilile grupp@atko.ee taotluse kaardi tagastuseks, näidates ära perioodikaardi kehtivuse perioodi ja kaardi seerianumbri;
  • tuues kehtiva perioodikaardi ja taotluse aadressil Ahtri 6a, Tallinn, 6. korrus.

Taotluses on vajalik kindlasti näidata ka arveldusarve number, millele raha tagastatakse.