Eesti Noorsootöötajate Ühendus on 1998. aastal asutatud MTÜ Contact-2103 liige. Viimsi Vallavalitsus, huvikeskus, noorsootöötajad ja noored on osalenud Contact-2103 ettevõtmistest 2001. aastast alates. Siin on korraldatud seminare ja noorsoovahetusi. Nii ei olnud seekordne reis külalistele esmakordne tutvumine Viimsi vallaga. Ometi jätkus neil küsimusi vallavanem Haldo Oravasele, kes tutvustas valda ja eelkõige noorte ning noorsootööga seonduvat. Elavas vestluses tõid külalised tihti võrdluseks oma kodumaa näiteid. Nagu näiteks tõik, et 8 miljoni elanikuga Sevillas, kus elab Javier Peso-Moreno, aitab riik omavalitsustel koolimaju ehitada.

Et noored ei unustaks ajalugu

"Kas noored on unustanud okupatsiooni?" tundis Philippe Helson huvi. Küsimus oli ajendatud Euroopa Liidus kõneks olnud ideest kasutada pool noortele kulutatavast eelarvest mälu värskendamiseks. "Et noored ei unustaks ajalugu, et nad mõistaks selle tähtsust," selgitas Philippe Helson. Javier Peso-Moreno lisas näiteks Hispaania seaduse, mis nõuab kohalikelt omavalitsustelt investeeringuid ajaloosse, sh sõjahaudade hooldamisse.

"Euroopa Liidu maadesse on tulnud palju inimesi mujalt, kes ei tunne Euroopa ajalugu," lisas Marchel Schilten, "seepärast on vaja leida teid, kuidas neid noori ajaloost teavitada." 14 riigi 17 MTÜ-d ühendava Contact-2103 juhatus sõitis Eestisse, et pidada siin oma büroo koosolekut, kus arutada tegevusplaani ja teha ettevalmistusi järgmisteks ettevõtmisteks.

Contact-2103 ühendab MTÜ-sid, mis on seotud noorsootöö ja mitteformaalse haridusega.

Noortel on ka probleeme, mida Contact-2103 võrgustik on püüdnud aidata lahendada. "Noorte probleemid sõltuvad nende taustast ja haridusest," rääkis hollandlane Marchel Schilten. "On neid, kes katkestavad õpingud ega leia tööd, neid, kes on end võlgadesse laenanud, ja noorelt emaks saanud üksikemasid." Kuid üldiselt saavad tema sõnul Hollandi noored oma probleemidega hakkama. "Hollandis pole noortel tööpuudust," lisas Schilten, kes elab sadamalinnas Rotterdamis. Vastupidi, sadamas oleks tööd, kuid noortel puudub seal töötamiseks vajalik haridus. "Vaja on tehniliste oskustega töölisi," sõnas Schilten.

Kõik on eurooplased

"Igal maal on erinevad probleemid," jätkas Contact-2103 president Peso-Moreno. "Me jagame ühiseid teemasid, kõik noored vajavad tunnet, et nad on Euroopa Liidu kodanikud, et nad on eurooplased." Peso- Moreno sõnul on hispaania noorte mureks vähene keeleoskus, mis takistab leidmast uusi võimalusi Euroopas.

Belgias on sarnaselt Hollandile noortel palju tegevusvõimalusi ning noorte tegevuse toetamiseks on ka spetsiaalsed eelarved, rääkis Antoinette Corongiu.

"Prantsuskeelne Belgia püüab arendada poliitikat, mis hõlmaks kõiki noori ja toetaks neid elu pöördelistel perioodidel," selgitas Corongiu.

Contact-2103 teeb koostööd ka Euroopa Liidu haridus- ja justiitskomisjonidega. Euroopa Liidu komisjonide tegevuses on eesmärgiks seatud rohkem koostööd MTÜ-dega.