Lugupeetud ajaloohuvilised noored!

Eesti Muinsuskaitse Selts kutsub kõiki noori ajaloo- ja kultuurihuvilisi osa võtma rahvusvahelisest noorte fotovõistlusest „Euroopa kultuuripärand aastal 2011“ .

Ajaloost lugu pidavaid noori ühendav ettevõtmine sai alguse 1992. aastal, kui Hispaania eestvõttel hakati Euroopa Muinsuskaitsepäevade raames korraldama noorte fotokonkurssi, kus õpilased pildistavad oma kodukandi ajaloo- ja kultuuripärandit – huvitavat taluarhitektuuri, linnamaju, kirikuid, mõisaid, maastikke, tuletorne, kalmistuid, mõnda silmatorkavat ajaloolist detaili. Mõtte algatajaks oli Kataloonia, ning peagi muutus konkurss ülipopulaarseks paljudes riikides. 2010. aastal osales fotokonkursil 19 240 kuni 21 aasta vanust noort 59 riigist. Kokku jäädvustasid noored üle 112 000 mälestise ja ajaloolise objekti.

Fotokonkursi eesmärk on lahtiste silmadega oma kodukandis ringi käia, tundma õppida kodukoha aja- ja kultuurilugu ning huviäratanud hooneid, detaile, linna- või loodusmaastikke pildistada. Noorte objektiivi on jäänud nii vanu ja väärikaid mõisahooneid, ajalooliste linnakeskuste kitsaid tänavaid, auvääet kellatorne, pakse paemüüre, tuvisid täis linnaväljakuid, kuid samuti ka kooli kulunud ujula, mahajäetud tööstus või lagunev talu. Eesti tänavust karmi talve silmas pidades võib ühelt poolt olla üpriski raske lume all kultuuriväärtusi märgata, teisest küljest annab erakordne talv ehk isegi omapärase eelise nutikatele ning pakub Eesti kultuuripärandi tutvustamiseks Euroopas huvitavaid ideid ja võimalusi.

Fotod palume esitada hiljemalt 20. märtsiks Eesti Muinsuskaitse Seltsi aadressil Pikk 46 Tallinn 10133. Osa võivad võtta kõik kuni 21 aastased noored. Fotode minimaalne resolutsioon peab olema 300 dpi. Palume fotod saata CD peal ning lisada juurde fotograafi nimi, vanus, kool ja elukoht ning pildistatud objekti nimi ja asukoht.

Eesti Muinsuskaitse Selts tutvustas fotokonkurssi Eestis esmakordselt 2007. aastal. Seni on rahvusvahelises kataloogis Eestit esindanud Tallinna Vanalinna Hariduskolleegiumi õpilased Martin Saar, Kait Karu (2007), Dan Rodionov ja Paula Hiiemäe (2008), Võru Gümnaasiumi õpilane Merike Lang ja Võsult Kristiina Laur (2009) ja Triinu Paabut Suure-Jaanist ning Martin Öövel Kuressaarest (2010). Fotovõistlusel osalejaid tänab Eesti Muinsuskaitse Selts muinsuskaitsekuu avamisel 18. aprillil ning koostab Eesti fotodest ka omaette väljapaneku.

Eestist valib žürii välja 2 fotot, mis ilmuvad ühises rahvusvahelises fotokataloogis. Fotodest koostab Euroopa Nõukogu näituse, mille avamisele Strasbourgis kutsutakse ka 2 väljavalitud Eesti noort fotograafi.

Kõikide küsimustega fotovõistluse kohta palume pöörduda helle@muinsuskaitse.ee või 6412 522.