Euroopa Muinsuskaitsepäevadel pööratakse eriliselt tähelepanu selle maailmajao mitmekesisele kultuuripärandile ja tehakse tasuta tutvumisreide oma kodukandi ajaloopärandi avastamiseks ning paremaks mõistmiseks.

Lisaks paljudele ettevõtmistele korraldab Eesti Muinsuskaitse Selts koostöös kohaliku omavalitsusega nüüd juba kolmandat korda konverentsi teemal: „Eesti väärtuslik väikelinn". Möödunud aastal peeti esinduslik konverents Tõrvas ja tunamullu Mustlas, kus tollane Eesti Muinsuskaitse Seltsi esimees Jaan Tamm osundas Sindi linnale, mis on olnud oma aja musternäidis kõige paremas tähenduses. Tamm juhtis tähelepanu mõttele, kuidas tuleks Sindi eeskujul üht linnaruumi kavandada ja kujundada selliselt, et inimesed sinna tuleksid ja tahaksid jäädagi üksnes sellesse linna elama. Sellest teadmisest ajendatuna otsustatigi käesoleval aastal peetavate Euroopa Muinsuskaitsepäevade raames korraldada koostöös Sindi Linnavalitsusega järjekordne konverents „Eesti väärtuslik väikelinn" Sindis.

Sündmus toimub 11. septembril Sindi Gümnaasiumi auväärses aulas algusega kell 15.00. Kogunema hakatakse pool tundi varem. Oodatud on kõik ajaloohuvilised ja eriti need, kelle jaoks Sindi on lähedane ning tähtis elukeskkond.

Moderaatorina on kohal Eesti Muinsuskaitse Seltsi auesimees Trivimi Velliste, kes palus peaettekandega esineda Sindi linnapead Marko Šorinit. Ettekannetega esinevad veel Muinsuskaitseameti Pärnumaa vaneminspektor Nele Rent, muinsuskaitse innukas toetaja Mark Soosaar, Sindi juurtega arhitekt Maie Kais ja kunstiajaloolane Mart Siilivask.

Sindis otsustati tavapärast konverentside korraldamise traditsiooni eirates koostada külalistele Sindit tutvustav pooletunnine etendus, mis sisaldab pildikesi linna ajaloo huviväärsematest seikadest.

Poole tunni sisse mahub ka muusikalisi palasid Sindi Muusikakoolilt ja Rein Vendla paneb isegi puhkpilliorkestri mürtsuma. Meelelahutusliku seade autor on Eneli Arusaar ja kujundusliku osa valmistab Tatjana Grigorjeva Keerup. Külaliste kostitamiseks mõeldud suupistete laua valmistab Pärnu Nooruse Maja. Kõik konverentsi külalised saavad tasuta kaasa Marko Šorini koostatud mahuka voldiku, mis tutvustab Sindit kuni II Maailmasõjani. Päev lõpetatakse ekskursiooniga Sindi linnas.

Urmas Saard, konverentsi Sindi-poolne koordinaator
Taskutelefon: 55 694 444