Need, kes soovivad ehitamisega alustada suvel, peaksid pöörduma vallavalitsusse konsultatsioonile ja esitama projekteerimistingimuste taotluse juba eelneva aasta sügisel.

Ettevalmistustega tuleb varakult alustada ka siis, kui ehitustingimused määrab kehtiv detailplaneering.

Peale projekteerimistingimuste väljastamist tuleb nende alusel koostada ehitusprojekt ja seejärel saab alustada ehitusõiguse taotlemist. Ehitamiseks vajalike dokumentide taotlemine on omakorda ajakulu, millega peab arvestama enne tegeliku ehitustöö algust.

Ehituslubade menetlemine on kollektiivne protsess, ehitusprojekti vaatavad läbi erinevate vallavalitsuse osakondade spetsialistid. See tähendab seda, et menetlemine võtab aega ning ehituslubade taotlejatel on vajalik varuda kannatust.

Vallavalitsuse planeerimisja ehitusosakonna juhataja Veiko Toominga sõnul võtab suvel ehituslubade menetlemine tavapärasest enam aega, sest siis on puhkuste periood ning ametnikud on tööl vähendatud koosseisus.

Puhkusel olevaid töötajaid asendavad osaliselt küll tööl olevad ametnikud, kuid nende töömahu suurenemise tõttu võtab kogu ehituslubade menetlemise protsess kauem aega.

Harku valla kodulehel on planeerimis- ja ehitusosakonna all informatsioon ning juhised ehitusõiguse taotlemiseks. Ka projekteerimistingimustega saab taotleja kaasa juhendid ehitusloa taotlemiseks. "Palume jälgida valla kodulehel olevaid ja projekteerimistingimustele lisatud vormistusnõudeid, sest korrektselt esitatud dokumentide kogu tagab lühema menetlusaja," ütles Veiko Toomingas.

Planeerimis- ja ehitusosakonna juhataja Veiko Toomingas. Foto: Maret Maasalu

Ära osta põrsast kotis!

Kui oled ostmas kinnisvara, siis veendu, et oled teadlik, kas ostetava kinnisvara dokumendid on korras. Kuidas selles kindel olla?

Tule vallavalitsuse ehitusspetsialisti konsultatsioonile, kes aitab erapooletult hinnata, mida ostetava kinnisvaraga on võimalik teha. Ehitusspetsialist saab kontrollida erinevatest andmebaasidest kinnisvara dokumentide olemasolu, korrektsust ning anda objektiivse hinnangu, kas kinnisvara tegelikud võimalused vastavad ostja soovidele.

"Minu juurde pöördus noor pere, kes oli ostnud kohtutäituri käest korteri majas, mis ehitusloa järgi on hoopis paarismaja. Ebaseaduslikult oli sellest tehtud nelja korteriga elamu, kuhu müüdi korterite pähe mõttelisi osasid, kuid mis tegelikult ehitusloa järgi ei olnud korterid," tõi Harku vallavalitsuse ehitusspetsialist Ivi Nõmm kurva näite.

Mõtteliste osade müümine ja nende ostmine on lubatud, kuid sellel konkreetsel juhul pole ükski korter neljandik mõttelist osa ehitisest. Noor pere ostis korteri, mida tegelikult seaduse silmis olemas ei ole. Nüüd on mõttelise osa omanikud vastutavad, et ehitis vastaks ehitusseadusele ning et sellel oleks olemas ehitusluba. Selle tagamine on aga väga keeruline ja närvesööv protsess, mida oleks saanud vältida, kui enne ostutehingut oleksid ostjad veendunud kinnisvara dokumentide korrektsuses.

"Iga objekt on erinev ning neid kõiki tuleb vaadata juhtumipõhiselt, et selgitada välja objekti võimalikud kitsendused ja piirangud ehitustegevuseks," julgustab Ivi Nõmm kõiki enne ostu sooritamist tulema vallavalitsusse konsultatsioonile, et tagada ostja soovide ja kinnisvara tegelike võimaluste kooskõla.