Seitse aastat tegutsenud firmal on 5 (loe: viis!) rahvusvahelist sertifikaati, mis tõendavad nende kompetentsust nii side-, e- kui elektrilahenduste projekteerimisel ja ehitamisel.

Firma peamajas, avaral ja ruumikal hoonel Kose aleviku servas, on 2 (loe: kaks) avarat sauna, üks üks üla-, teine alakorrusel. Võiks muidugi lihtsameelselt küsida, et mis seos on sauna ja sertifikaadi vahel, aga Aleksander Leonov teeb asja väga lihtsalt selgeks: "Tuleb töömees objektilt, märg, saapad porised - hea on siis saapad ära pesta, märjad riided tööriiete kappi kuivama panna ja ise sauna sooja minna. Et siis, ihu haritud, puhtad riided seljas töölt koju minna."

Lai loetelu

Nii teab kõnelda ainult inimene, kes ise tööd teinud, märgade riiete ja poriste saabastega tormis ja tuisus liine parandanud. Aga just nii see oli. Kose noormees Aleksander Leonov alustas tööd 1993. aastal Eesti Telefonis sideelektrikuna.

Haridust oli tal siis Tallinna Polütehnikumi jagu, diplom kinnitas teadmisi raadioside erialalal. Et vaim ihkas enamat kui ainult kaablite paigaldus, tuli juurde õppida. Tuli kõvasti õppida. Omandada kõigepealt bakalaureuse ja siis Tallinna Tehnikaülikoolis ka ärijuhtimise magistrikraad.

Siis - see oli aastal 2006 - tundis ta, et nüüd on aeg asutada oma firma. Ehituses oli see buumiaasta, ehitajaks nimetas ennast iga mees, kes oskas küproki seina kruvida. Ja firmatki polnud võimatu käivitada - tööd jagus kõigile. Et aga ka firma tegemisel on kaks pead ikka kaks pead, siis lõi Aleksander Leonov käed teise Kose mehe Kaido Kornakiga.

Nii sündiski osaühing Corle - osa Kornakist ja osa Leonovist. Kui aga juriidiliselt korrektselt väljenduda, siis pool osaühingu osakutest kuulub firma tegevjuht Aleksander Leonovile, pool Harjumaa piirkonna juhile Kaido Kornakile. Ärijuhtimise diplomiga Kaido Kornak: "Eks juba alustades oli selge nägemus - tuleb tellijatele pakkuda täisteenust, objekti ehitust algusest lõpuni. Ja teenuste loetelu peab olema lai."

Lahtiseletatult tähendab see, et uut objekti alustatakse selle projekteerimisest, tellijale antakse üle aga täielikult valmis rajatis. Lai teenuste loetelu tähendab aga Kaido Kornaki sõnadega: "Pakume kõiki kommunikatsiooniteenuseid, mis läbi kaabli lähevad - elekter, side, televisoon."

Kõva kontroll

Viimasel ajal on tulnud Corlel rajada lairiba sideliine ehk lihtsamalt öeldes paigaldada kiire interneti optilisi kaableid. "Oleme võitnud Eesti Lairiba Arendamise Sihtasutuse poolt korraldatud mitmeid konkursse," ütleb Aleksander Leonov. "Luhamaal on Koidula piiripunkti sidelahendused meie loodud, palju oleme teinud Aruvalla-Kose teetrassi ehitusel."

Välisriikide konkurssidel on Corle seni konkureerinud koos rahvusvaheliselt tunnustatud partneri Siemens AG-ga, saadud tööd ka Soomes, aga...

"Välisriikides suurte konkursside võitmiseks peame veel pingutama," arvab Kaido Kornak. Side ja elektrisüsteemide rajamine on suuri erialaseid teadmisi nõudev töö, kust võtab Kosel paiknev firma selleks spetsialistid?

"Meie harukontorid asuvad Paides ja Raplas, saame sealt oskajaid inimesi kaasata. Aga põhiline väljaõpe toimub ikka siin, Kosel. Mentorluse korras jagavad kogenumad tegijad oma kogemusi algajatele," selgitab firmajuht. Mentorlus tähendab seda, et firma omanik ja juht aastas vähemalt korra ka ise töörõivad selga tõmbab ja kaableid paigaldama asub. Nii ei unune välitööd ära. "Ja ükski töömees ei saa mind haneks tõmmata, midagi ett e luisata," muigab Aleksander Leonov.

Sellest hoolimata, et kontroll on firmas tugev, töötegijatest ja tööle tahtjatest firmal puudus ei ole. Oma osa on kindlasti ka keskmisest kõrgemal palgal. Töömees teenib 900-1100 eurot kuus kätte.

Mis sidemed ühendavad aga kahte Kose meest, Aleksander Leonovit ja Kaido Kornakit peale töö ja kapitali veel, et ettevõttel nii hästi laabub? "Oi, meil on mitmeid sidemeid," ütleb Kaido Kornak. "Oleme mõlemad nii töötegija kui omaniku rollis. Sellepärast teame, et omanikuna ei saa ainult dividende välja võtta, firma vajab arenguks ka pidevaid investeeringuid. Sellel pinnal ei teki lahkarvamusi."

Veel ühendab mehi see, et põliste Kose elanikena ollakse huvitatud ka kodukandi arengust, panustatakse nii kultuurikui spordiüritustesse. Nii on toetatud Maheda Muusika õhtuid Kose lauluväljakul, ERGO maailmamänge kettaheites ja tänavakorvpalli.

Üks ühine joon ühendab kahte koselasest firmaomanikku veel - mõlemad on kahe meetri mehed, Aleksander Leonovil on pikkust 2,0 meetrit ja Kaido Kornakil 2,05 meetrit. Nii et firma juhatuse keskmiseks pikkuseks on 2,025 meetrit. Corle on tõenäolisemalt pikima juhatusega firma Eestis.