"Lapsed on rahul," on Elina Siilbekil hea meel. Kui lapsed on rahul, on ka vanemad rahul. Nii on lapsevanemad kinnitanud rahulolu uuringutes ning arvukatel kohtumistel SA juhtidega.

"Käime koolides lapsevanemate koosolekutel, samuti kooli üldkoosolekutel, suhtleme vanemate ja õpilastega, loomulikult ka kooli juhtidega," rääkis sihtasutuse juht tagasisidest oma tööle, samuti uute ettevõtmiste planeerimisest. Parimad ideed tulevad tihtipeale just lastelt või nende vanematelt.

"Hiljaaegu käivitasime ühe isa ettepanekul koolituse jalgrattalubade saamiseks - sõlmisime lepingu ühe autokooliga, kes Tabasalu Ühisgümnaasiumis (TÜG) lastele liikluseeskirju õpetab," kõneles Elina Siilbek uute ideede saamisest. Jalgrattalubade koolitus osutus laste hulgas nii populaarseks, et seda viiakse nüüd läbi kahes grupis, kummaski pea 30 noort liiklushuvilist.

"Lapsed saavad huviringides osaleda tasu eest. Kartsime alguses vanemate vastuseisu tasu maksmisele," meenutas SA juht sihtasutuse käivitamist. "Kui aga kogeti, et lapsed raha eest tõesti ka kvaliteetset huviharidust saavad, siis probleeme ei tekkinud."

Vastupidi - nii mõnigi laps on hakanud senise ühe asemel mitmes huviringis käima. Et lapsevanemad tulumaksu osa ehk 21% huviringi tasust tagasi saaksid, asutati vallavalitsuse korraldusega Harku valla huvikool, mis tegutseb SA juures ja mille õppekava on haridus- ja teadusministeeriumi poolt kinnitatud. Samuti tegutsevad SA all Tabasalu Ühisgümnaasiumi pikapäevarühmad.

"See on ka üsna loomulik - kooli esmaülesanne on õppetöö korraldamine, mitte laste vaba aja sisustamine," põhjendas SA huviringide koordinaator Marju Tulva tööd pikapäevarühmadega.

Praegu tegeleb SA rohkem kui 500 lapsega, kellest pikapäevarühmas käib 156 ja huviringide töös osaleb üle 330, kes on jaotunud 26 huvirühma vahel; SA annab tööd 21 pedagoogile, kellest 13 on treenerid ja kaheksa pikapäevarühma õpetajad.

"Kuigi SA tegutseb hetkel valdavalt Tabasalu Ühisgümnaasiumi ruumes, on meil sidemed kõikide koolidega. Samuti võivad kõik vallas elavad lapsed, ka linnakoolide õpilased, osa võtta meie huviringide tööst," rääkis Elina Siilbek SA tööst. Juba praegu töötavad huviringid Tabasalu ja Harkujärve koolis; Vääna-Jõesuu ja peatselt avatavas Muraste koolis veel kavandatakse huviringide loomist.

Populaarsemad ringid

Laste hulgas on praegu populaarseimad huviringid trampoliining (harjumuspärasema sõnaga batuudihüpped), urban-dance, show hip-hop, aeroobika ja näitering.

"Vanemad soovivad sageli, et laste huvitegevus oleks seotud liikumisega," põhjendas Elina Siilbek huviringide valikut. Samas osutus ka näitering lastele nii põnevaks, et TÜGi õpilastele tuli avada kogunisti kaks rühma.

"Nüüd plaanime avada näiteringi Harkujärve koolis ja miks mitte tulevikus ka Murastes," selgitas Elina Siilbek, kes ka ise näitekunsti pisikust on nakatunud.

"Oma esimese näidendiga "Sinilind" tahavad noored näitlejad õppeaasta lõpus üles astuda. Siis näevad ka vanemad, mida lapsed on aastaga õppinud," kinnitas SA juhataja.

Batuudil trampoliininguga tegeldes õpivad lapsed korraga nii keha valitsemist kui ka inglise keelt. Õpetaja Robert Anderson on pärit Inglismaalt, jõudnud perekondlike sidemete kaudu aga Tabasallu ja tegeleb siin nüüd sama alaga, millega Inglismaalgi - trampoliiningu treenerina.

Kuidas jagunevad aga huvialadega tegelda soovivad noored Harku vallas tegutsevate erinevate klubide ja SA poolt opereeritava Harku valla huvikooli vahel? On ju Harku vallas tegutsemas kaks jalgpalli- ja üks korvpalliklubi, lisaks ujumis- ja triatloniklubi.

"Kuna klubide eesmärgiks on treenida kõrgel tasemel sportlasi, ei ole selline koormus kõigile lastele soovi- ega jõukohane. SA eesmärgiks on pakkuda kõigile sobivaid ja mitmekülgseid huviringe ning treeninguid," kõneles Elina Siilbek huvikooli prioriteetidest.

Nii ei tegelda praegu muusikaga, kuna Tabasalus on olemas heal tasemel muusikakool, aga näiteks kergejõustik on SA ala.

Tulemas suvelaager

Et eelmisel suvel korraldatud trampoliiningu suvelaager ennast igati õigustas, otsustati sellel aastal seda korrata ning lisaks alustada laste päevalaagriga. Esialgu on plaanis päevalaager 8-10- aastastele. Laager toimub Tabasalus, kust plaanitakse matku ja ekskursioone erinevatesse paikadesse.

"Päeva alustame hommikupudruga ning seejärel jätkame põnevate tegevustega. Näiteks on plaanis teha huvitavaid teaduslikke katseid, tegelda näitlemisega ning kindlasti viibida palju värskes õhus - kas matkates või sportides," rääkis Marju Tulva SA suveplaanidest.

Kui esimene laager õnnestub, korraldatakse suvel veel teinegi vahetus. Oodatud on kõik lapsed, kes tahavad põnevalt aega veetes uusi sõpru leida.

_________________________________________________________

Põnev päevalaager 8-10-aastastele lastele

Kas soovid, et sinu lapse vaheaeg algaks sisukalt? Tahad, et ta saaks päeval sooja toitu ja et tal ei oleks igav? Et tal oleks huvitavaid tegevusi ja põnevaid seiklusi? Siis registreeri oma laps kohe põnevasse päevalaagrisse!

Meid ootavad:

  • džungliseikluste päev, kus rändame looduses ja õpime matkatarkusi;
  • vingete tegelaste päev, kus kehastume kellekski teiseks;
  • katsete ja trikkide päev, kus õpime maailma tundma ja teeme nalja;
  • palju muud vahvat viie sisuka päeva jooksul! Harku valla Huvikooli päevalaager toimub 9.-13. juunini 2014 kell 10-16 Tabasalus. Oodatud on 8-10aastased lapsed. Päevalaagri hind on 59 eurot. Hind sisaldab hommikuputru ja sooja lõunasööki, vahendeid ja meisterdamistarbeid ning erinevaid tegevusi 6 tundi päevas. Lastega tegelevad kogenud juhendajad.
Registreerimine ja täpsem info aadressil info@huviringid. ee kuni 13. maini 2014. NB! Kohti jätkub kuni 20 lapsele, kiirustage registreerimisega!

Lähem info: www.huviringid.ee.