Kui käid kodust ära, saad ennast harida ja silmaringi laiendada ning väga positiivsete inimestega kohtuda, siis tunned, kuidas oled valmis jagama seda positiivset energiat ja veelgi rohkem panustama oma  kogukonda. Kaheksapäevane seminar oli sisuliselt juhtimiskoolitus, mis oli mõeldud nii koguduse ja kohaliku omavalitsuse juhtidele kui ka äriliidritele. Ülejäänud nelja päeva jooksul pärast õppeprogrammi tutvusin Destini linna juhtimisega. Oli mitu kohtumist alates linnapeast Sarah «Sam» Seeversist ja linna tegevjuhist Maryann Ustickist ning lõpetades erinevaid teenuseid, ettevõtlust, linnaplaneerimist, ehitust jms kureerivate inimestega. Samuti osalesin Destini Rotary klubi miitingul, kus andsin üle tervitused Nõmme rotariaanidelt.

Seminarilt ja kohtumistelt sain päris palju mõtteid, mida saab arvestada uue Nõmme arengukava koostamisel aastateks 2013-2017. Oluline on suhelda inimestega, kes on teinud suuri asju. See paneb ka ennast suuremalt mõtlema ja kõrgemaid sihte seadma. Paljut Destinis nähtut saab ka Nõmmel rakendada. Samuti on ameeriklastel Nõmmelt nii mõndagi õppida. Destini linna ja Nõmme linnaosa koostöö jätkub. Ühe esimese asjana, mida püüame ka Nõmmel ellu viia, on sealses raamatukogus välja töötatud programm, kuidas panna lapsi suvel lugema. Arutasime selle teema kolmapäeval ka Nõmme raamatukogude juhtidega läbi.

Linnaosavalitsuse üks oluline ülesanne on erinevate teenuste osutamine oma linnaosa elanikkonnale ja siinkohal peab linnaosa töö olema väga heal tasemel ning seda saab linnaosa tagada oma teenust väga heal tasemel pakkuvate spetsialistidega. Nõmme puhul peame nii mitmelgi puhul arvestama, et linnaosa ei ole päris iseseisev linn ning paljuski käib meie elu läbi Tallinna instantside. Nõmme halduskogu ei ole otsuseid vastu võttev organ, vaid ikkagi soovitusliku iseloomuga kogu ning otsuseid võtab vastu Tallinna linnavolikogu, mis kohati on tavakodaniku jaoks väga kaugel. Ei ole ju mõeldav, et volikogu istungile tulevad tavalised linnakodanikud ja hakkavad oma saadikute käest volikogu koosoleku päevakorra viimase punktina küsima otseseid küsimusi nende tegevuse kohta. See oli Destinis kõige üllatavam, et nii juhtub nende linnavolikogus kogu aeg. Ka oli üllatav näha, et volikogu istung algas tublide linnakodanike tunnustamisega ja aukirjade jagamisega linnapea poolt. Tahan, et Nõmme elanikel oleks positiivne suhtumine, sest tegusad ja rõõmsad inimesed on palju energilisemad nii tööalaselt kui ka oma lähedastega suheldes.

Meeldiv oli näha, et inimesi austatakse ja nende heaks pingutatakse, kuid veelgi tähtsamaks peetakse linna peamist tuluallikat - turismi, mis suurendab hooajal linna elanike arvu 12 000-lt inimeselt mõnikord isegi 60 000-le! Mis oleks see, mis Nõmmele turiste tooks? Juuli keskel tulevad Nõmmele Destini Grace Lutheran Churchi esindajad, et jätkata koostööseminaridega, mis on muutnud koguduste inimeste arusaamu kogudusest ja selle rollist kogukonnas nii siin kui ka sealpool lompi.

Mul on hea meel, et algamas on ka koostöö nii Destini kui ka Nõmme Rotary klubi vahel - Destini rotariaan on tulemas Nõmmele selle aasta septembris.

Esimene mõtete vahetus Destini linnapea Sarah Seeversiga koostöö ja võimalike teemade osas on toimunud ja talle sai edastatud ka kutse Nõmmet ja Eestit külastada.