Lootused käsipalluri peal

Anija vallas asuv Kehra on tuntud käsipalli poolest ning tuleb nentida, et ka jalgpallimeeskond ei saa ilma nendeta hakkama. Siiamaani on just HC Kehra mees Freddi Turmann edukaim väravakütt olnud. Samas toimuvad üleminekud ka rahvaliiga meeskondade seas. Nii loodetakse palju ka eelmisel aastal Sompa Jääkarude eest mänginud mehelt:

„Senimaani võib meie staarmängijaks pidada kõige edukamat väravalööjat Freddi Turmanni, kes põhialana harrastab hoopis käsipalli sel aastal käsipalli meistrivõistlustel teisele kohale tulnud HC Kehra meeskonnas. Freddi on HC Kehra kasvandik ning tegutseb käsipalliväljakul vasakul äärel. Jalgpallimängus paistab ta silma kiiruse, vastupidavuse ja hea löögioskusega. Omad lootused on ka Owe Halliku peal, kes meeskonnaga alles liitus. Owe mängis eelmisel aastal eduka hooaja Sompa Jääkarude rivistuses. Tegu on tõelise keskväljamootoriga, kelle kiirus ja tehnika jätavad vastasmängijad tihti hätta," hirmutas Kuuse tulevasi vastaseid.

Hooaja eesmärgiks on Anija mehed seadnud pääsu play-offi, selleks tuleb alagrupis saavutada vähemalt 2. koht. Esimene mäng näitas Kuuse arvates, et potentsiaali on ning nooruse uljusega võib veel palju korda saata. Ehkki vähemtähtsad ei olevat ka lihtsalt lõbutsemine ja mängust rõõmu tundmine.

Milliseid spordialasid Anijal harrastatakse?

„Nagu juba öeldud, on Anija vallas põhirõhk pandud käsipallile, kuna siin tegutseb juba 90ndate algusest 10-kordne Eesti meister HC Kehra käsipalliklubi. Peale käsipalli harrastatakse vähesel määral, peamiselt omaalgatuslikult, ka muid pallimänge: jalgpall, korvpall, võrkpall, tehakse kergejõustikku, karated. Futsali meistrivõistluste 2. liigas mängib FC Kehra, harrastajate hokiliigas Kehra Snaipers ning käsipalli esiliigas HC Kehra duubelmeeskond HC ViaCon/Kehra," rääkis Mihkel Kuuse.

Jalgpall on jäänud vaeslapse rolli

„Jalgpalli olukord Anijal ei ole üldse kiita. Kõige rohkem tunneme puudust korralikust staadionist. Praegune staadioni olukord on mitterahuldav: maapind on ebatasane, muru kvaliteet jätab soovida, väravatel puuduvad korralikud võrgud, staadioni hooldus piirdub muruniitmisega. Lisaks pole staadionil piirdeid. Need on vajalikud sellepärast, et väljaku vahetus läheduses voolab Jägala jõgi ning viltuse löögi korral võib pall vabalt jõkke veereda. Staadioni ehitust oodatakse juba paarkümmend aastat.

Samuti puudub korralik jalgpalliklubi, kes tegeleks noorte treenimisega. 2009. aastal lõpetas Kehras tegevuse JK Piraaja, kes treenis noori 2003. aastast. Noortel on vähe valikuvõimalusi ning peamiselt otsustatakse käsipalli kasuks," nentis Mihkel Kuuse.

On ka eredaid hetki

Samas tegid Anija Unitedi kodustaadionil oma esimesed sammud Eesti naistejalgpalli tipu poole Pille Raadik ja Anete Paulus. Esimene mängib hetkel Soome liidernaiskonnas Åland Unitedis ning Paulus kuulub Eesti meistri Pärnu JK ridadesse. Mõlemad on mänginud ka naiste A-koondise eest.

„Eelmisel suvel toimus Kehra staadionil jalgpallimatš FC Kehra ning Eesti Jalgpalli Liidu vahel. FC Kehra võitis mängu 5-2. Jalgpalli liidu eest mängisid kaasa näiteks Martin Reim (kes lõi ka mõlemad EJL-i väravad), Mart Poom ning Tarmo Rüütli. Mäng tõi staadionile umbes 200 pealtvaatajat," ütles Kuuse.

Võit rasketes tingimustes

Anija United alustas rahvaliiga hooaega raske ja dramaatilise võiduga Nabala Kohalike Kobraste vastu. Välja tuldi 0-2 kaotusseisust. Ehk aitas siin pisut kaasa ka taevaluukide avanemine:

„Üks eriline seik oli tõesti eelmises mängus Nabala Kohalike Kobraste vastu, kus olime 0:2 kaotusseisus, kuid suutsime 20 minutit enne lõppu viigistada. Vahetult peale 1:2 väravat hakkas vihma kallama, mõne minutiga oli mänguvarustus mõne kilo võrra raskem. Väljak kattus lompidega, kuid sellest hoolimata lõime kolm minutit enne lõppu võiduvärava. Rahvaliiga sai igatahes väga erilise alguse," oli Kuuse rahul.

Vaata videot Anija ja Nabala mängust. Näha saab ilusat mängu ning seda, kuidas pall raksatab korduvalt vastu väravaraami. Väravavahidki teevad korralikku tööd. Paraku ei jäänud videosse kaks Anija löödud väravat, kuna selleks hetkeks sadas vihma nagu oavarrest.
Anija Unitedi esimene sõprusmäng toimus Raasiku FC Joker 1993 vastu, kelle eest mängisid kaasa ka Raasikult pärit FC Kuressaare mängijad Andre Ilves ja Ott Reinike ning hetkel Flora II esindav ja U-17 koondisesse kuuluv Herol Riiberg. Anija küll kaotas mängu 5-1, aga Kuuse sõnul oli sellise tasemega meeste vastu mängimine kohe esimeses mängus küllaltki eriline.

Üle mitme aasta Kehras taas liigajalgpall!

Kodumänge peab meeskond Kehra linnastaadionil. Rahvaliigas mängitakse veidi vähendatud väljakul mõõtmetega 70x45 meetrit (staadioni mõõtmed muidu 100x68m) ning väljakumängijate arv on 1+8.

„Kaasaelajate hulka on praegu veel raske hinnata, kuna ühtegi kodumängu me seni pidanud ei ole, kuid juba 2. juunil kell 14.00 (mänguaeg võib muutuda) saab fännidest ülevaatlikuma pildi, kui esimeses kodumängus lähme vastakuti Saku Sportinguga. Ootaks mängule kindlasti palju rahvast, kuna juba aastaid pole Kehra staadionil liigajalgpalli nähtud. Nüüd on võistlustules peamiselt kohalikest noortest koosnev sats ning kaasaelajaid loodetavasti jagub," kutsus Mihkel Kuuse inimesi kaasa elama.

Kel huvi, hoidke end Anija meeste tegemistega kursis Facebooki fännilehe kaudu, kust võib leida informatsiooni mängude toimumisaegade ning tulemuste kohta. Lisaks postitatakse sinna ka kirjutisi toimunud mängudest koos foto- ja videomaterjaliga. www.facebook.com/anijaunited

Mängijate nimekiri: Roland Aguraiuja, Sten Aju, Edvin Bezzubov, Alvar Ehanurm, Antti Everst, Owe Hallik, Edvin Härgin, Heiko Kraubner, Cevin Kuldmaa, Madis Kuuse, Mihkel Kuuse, Joonas Kuuskla, Silver Laaneveer, Aleksandre Lipetski, Johannes Lipetski, Talis Lisakov, Rene Loog, Martin Salumäe, Priit Taalmann, Freddi Turmann, Ats Voosel.
Ole Rahvaliiga tabeliseisuga kursis
!