Jaani kiriku ees jalutades silma jäänud poiss ja tüdruk, arvasid, et kõik noored pole siiski suuremate linnade poole teel. Peamiseks põhjuseks, miks nende mõned sõbrad Valgast ja selle ümbrusest suurematesse linnadesse kolivad, on aga tööpuudus. Kõigile sobivaid võimalusi selles linnas ei pidanud lihtsalt olema.

Läti noorte meelest on Valgas huvitav

Valga ja Valka piiril kuulsime järsku läti keelt. Need olid sõbrannad Marta ja Marta Valkast. "Valkas on veelgi vaiksem, me tulime siia poodidesse ning käime vahetevahel ka peol," rääkisid tüdrukud meile inglise keeles. Valga noortega suheldakse samamoodi, sest läti tüdrukud ei oska eriti eesti ega vene keelt. Valga noored ei räägi aga läti keelt. Mõlemad Martad on juba praegu liikunud suuremate keskuste suunas - punajuukseline Marta õpib Riias gümnaasiumis ning tumedajuukseline Marta Valmieras draamakallakuga klassis. Viimasel on plaanis võib-olla pärast gümnaasiumi Tartu Kõrgemasse Kunstikooli tudeerima minna. Enne vajab aga gümnaasium lõpetamist. Oma tulevikuplaanidest ei osanud noored hetkel konkreetsemalt kosta, kuid tungi otseselt Valkast ära minna ei väljendanud neist kumbki.

Marta.

Teise klassi tüdrukud ei kurda

Kaks teise klassi lõpetanud tüdrukutirtsu, Janely ja Hanna-Liis, kes meile rõõmsalt limonaadi juues vastu tulid arvasid aga üksmeelselt, et Valgas elamine on täitsa lõbus. Huviringe on piisavalt ja koolis sõpru jagub. Võib loota, et neile mõne aasta pärast Valga elu samamoodi meeldib ja võimaliku tööpuuduse sunnil ei ole nemad osa noorte väljavoolu statistikast.

Janely ja Hanna-Liis