Tänavune konkurss oli eelmiste konkurssidega võrreldes omamoodi eriline. Esiteks oli vähe kandidaate, kes olid valmis oma aeda žüriid sisse laskma. Eramaja kategoorias võistles kaks kandidaati, ühiskondlikest hoonetest olid esitatud konkursile Õie lasteaed Jüris ja Lagedi lasteaed-põhikool.

Kortermajadest pidas end Kauni Kodu konkursi vääriliseks vaid Lagedil asuv Raadiojaama tee 1 ühistu. Kõik tänavused võistlejad suutsid veenda, et lihtsate vahenditega võib korda saata aiakujunduses silmapaistvaid lahendusi.

Lillepotte aias saab kaunistada vanade riietega

Lagedil elab Signe Klemm, kelle aiakujundust võib võrrelda emotsiooniga, mida saame Bullerby lapsi lugedes. See on lõbus, kodune ja põnev. Perenaine on hinge ja südamega oma aiapidamise juures ja kohe nii palju, et isegi trimmerdama ei lase ühtegi meespere liiget.

Trimmerdamist on selles aias piisavalt, sest aeda on kokku veetud igasuguseid suveniire, kaunikujulisi kive, lisaks veel lillepeenarde ümbrused, kanaaedik, mõistagi maja ja kasvuhoone.

Omanäoliseks teeb aia see, et lillepottidele on ümber pandud lapse püksid ja omakorda pükste otsa kingad. Maja kõrvale on ehitatud kosk, kust väljanirisev vesi langeb nii, et kaks sinist poisi kummikut justkui igatseks olla veeanumaks, aga botikud peavad leppima igavese kuivusega, sest vesi niriseb nendest kogu aeg mööda. Vaatepilt jällegi huvitav.

Omaette vaatamisväärsus on suvemaja, mille üks seintest on kaetud kalavõrkudega ja mida ehib Signe Klemmi isa tehtud kalanahkadest maal. Maja ümbrus on vooderdatud taimede ja suvelilledega ja suvemaja massiivne puidust laud on asetatud nii, et selle ümber istujad näevad imekaunist vaadet Pirita jõele.

Minimaalsete kulutustega aed

Patika külas Puraviku tänaval asub maja, mille aias ringi jalutades kõneleb selle iga nurk pererahva praktilisest ja maitsekast ilumeelest. Aias on märgata küllaga leidlikkust ja ei ole tunda „suure rahakoti" lõhna.

Lillede peale ei ole perenaine raha enda sõnul kulutanud, aga neid seal vähe ei ole, sest paljud teised aiapidajad on olnud hädas oma lilledega, mis on paljunema hakanud ja mida pole kuhugi panna. Patika külas Puraviku tänaval asuv majapidamine on lahkelt ülejääva kraami vastu võtnud.

Aias on nii ilu kui praktilisi sopikesi ja kõik koos mõjub kauni tervikuna. Värvika detailina mõjub aia nurgas noores kaasikus seisev erkkollaseks värvitud vana kasutu jalgratas, millest on kaasikus saanud lillepoti hoidja.

Pererahvas on rajanud oma kodu ja aia sooalale ja selle kuivendamisega palju vaeva näinud, aga see vaev pole vaev, mis väsitab.

Askeldatakse siin rõõmuga ja selliselt saavadki sündida kaunid koduaiad, kus ringi jalutades saab mõnusalt positiivse laengu.


_____________________________
Kaunis Kodu 2013 tulemused

Eramajade kategoorias sai esimese koha perekond Eesalule kuuluv elamu Puraviku tee 8 Patika külas.

Ühiskondlike hoonete kategoorias sai esimese koha Õie lasteaed Jüris.

Kortermajade kategoorias sai esimese koha Lagedi Raadiojaama tee 1 ühistu