"Eks klubi eesmärk olegi tutvustada oma liikmetele kõige erinevamaid aedu. Iga aed võib anda külastajale kaasa idee, mida oma aias muuta või teha või kuidas üldse aia rajamist alustada. Mida silmas pidada," kõneles klubi üks asutajaid ja eestvedajaid Liivi Mäekallas.

Läinud pühapäeval külastati perekond Melistele kuuluvat aeda Tabasalu alevikus. Et aed on suhteliselt noor - rajamist alustati alles 2006. aastal - said enim tarkust need, kel aia rajamine alles ees või pooleli.

"Alustasin sellest, et võtsime kõik puud maha," ütleb perenaine Tiina. "Valla keskkonnaspetsialistilt oli kohe soovitus - kõik okaspuud olid siin tõbised. Ainult see kuusenääps jäi kasvama," ütleb perenaine imekena kaharaks pöetud ümarate vormidega kuuske silitades. See puu on nüüd perenaise lemmik. Siis tuli pererahval likvideerida "kuusekohvik" ehk teisisõnu endisesse võpsikusse maha jäetud laga.

Perenaise projekt

"Aia rajamist alustasin maapinnase täitmisega. Tänava poolt õue poole maapind langes, oleksime võinud teha ühtlase kallaku, aga astang, terrass, on aias efektsem," ütleb perenaine Tiina oma arvamuse. Ühegi aiandusarhitekti abi ta oma aia kujundamisel ja planeerimisel kasutanud ei ole.

"Peremehe töö on siin olnud ainult käsu täitmine, reha ja labida liigutamine," naerab peremees Arvin Meliste. "Kõik ideed, kogu kujunduse projekt on perenaiselt."

"Eks nende inimestega olegi kõige huvitavam kohtuda, kes ise on oma aia rajanud. Nad teavad iga puu, iga põõsa kohta, miks see just selles kohas on ja sellise kujuga," ütleb teine aiaklubi eestvedaja Maire Tilkson.

"Kokku oleme istutanud siia sadakond puud," teab perenaine Tiina. Aias on erinevaid elupuu ja kuusevorme, mitut sorti mände. Lehtpuid on ainult kaks - õuna- ja pirnipuu.

Pole odav lõbu

Killustikuga kaetud istutusala on roosidele. Muru ja erinevaid istutusalasid lahutav peenike must kastmisvoolik muudab aias kõik väga kindlapiiriliseks.

"Kuna maja on funkstiilis, siis peab ka aed olema funktsionaalne, kulutan nüüd sellele paar tundi nädalalõppudel," ütleb perenaine. Enim uudistavad aiahuvilised eriliste vormidega mände. "Tõin kõige tavalisemad männid metsast, hakkasin ise vormima ja kujundama," kõneleb perenaine puudest nagu elusolenditest. Ja käsi liigub jälle mööda okkaid. Nagu silitaks pead. Mis selline peasilitus ka maksma võib minna, huvituvad aiandusklubi liikmed.

"Sada istikut oleme ostnud, keskmiselt ehk 30 eurot tükk. Sada koormat mulda, seegi maksab midagi," arvutab perenaine. "Ega see odav lõbu pole," ütleb peremees.

"Aed on aiapidaja nägu," arvavad aiandusklubi liikmed üksmeelselt. Tiina ja Arvin Meliste rajatud aed jõudis 2011. aastal "Kodu kauniks" võistluse finaali.

Järgmisena minnakse uudistama Ülle Michelsoni paekaldale rajatud liigirohket aeda Naage külas.

Aedade külastused kestavad suve lõpuni. Vaata harku.ee.